Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турция изпрати ново писмо до САЩ с искане за екстрадирането на Гюлен

23 февруари 2017, 12:38 часа • 1148 прочитания

Турският правосъден министър Бекир Боздаг изпрати писмо до своя американски колега Джеф Сешънс с искане за екстрадирането на проповедника Фетулах Гюлен, сочен от Анкара за организатор на опита за преврат в страната от лятото на миналата година, пише турският в. „Хюриет“.

В своето писмо Боздаг отново посочва, че Анкара очаква Вашингтон да екстрадира Гюлен, за чието връщане вече има подадена официална молба от турското правителство по-рано миналата година. Турският министър посочва също, че това би допринесло за положителното развитие на двустранните отношения между държавите.

По искане на САЩ през август миналата година Турция представи доказателства за евентуалното участие на Гюлен в опита за преврат. Докато Вашингтон разглежда представената информация, Боздаг посети през октомври страната и се срещна с предишния правосъден министър, предаде БГНЕС.

Гюлен живее от 1999 г. в Пенсилвания, САЩ. Бившият приближен на президента Реджеп Ердоган и настоящ негов критик е сочен от властите за организатор на неуспешния опит за преврат в Турция от 15 юли 2016 г. Последвалата чистка в държавната администрация, армията, полицията, образованието и медиите беше насочена основно срещу неговата мрежа от последователи, известна още като „фетулахистка терористична организация“ или ФЕТО.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес