Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трима екзекутирани в Иран по обвинения в трафик на наркотици

10 май 2023, 11:41 часа
Реклама

Иран екзекутира трима осъдени членове на наркокартел, съобщиха от съдебната система.

Това се случва, след като много хора предупредиха за "плашещо висок" брой екзекуции в страната, заяви ООН.

"Смъртната присъда на трима членове на бандата "Панджак", най-големия картел за разпространение на кокаин - един от основните наркокартели в страната, беше изпълнена тази сутрин след законови процедури", съобщи уебсайтът Mizan Online на съдебната власт.

По време на ареста от заподозрените е бил иззет един килограм кокаин, опиум и метамфетамин, според същия източник.

Шестима членове на същата банда са били арестувани през 2014 г.

Иран е на второ място в света по брой на екзекуциите след Китай, според групи за защита на човешките права, включително Amnesty International.

Иран екзекутира двама души в рядък случай на присъда за оскверняване на Корана и обида на пророка Мохамед, което предизвика осъждане от страна на САЩ и протест от страна на групи за защита на правата на човека.

Тази година Иран има "отвратителни" резултати - всяка седмица средно над 10 души биват умъртвявани, предупреди Фолкер Тюрк, ръководител на ООН по правата на човека.

През тази година в Иран вече са екзекутирани над 210 души, повечето от които за престъпления, свързани с наркотици, но в изявление на ООН се казва, че действителният брой вероятно е много по-голям, съобщава АФП.

През 2022 г. в страната са обесени 75 % повече хора в сравнение с предходната година, заявиха в съвместен доклад през април базираната в Норвегия група "Права на човека в Иран" (ПЧИ) и базираната в Париж организация "Заедно срещу смъртното наказание" (ЗСМН).

Миналата година в Иран са екзекутирани минимум 582 души, което е най-високият брой екзекуции в страната от 2015 г. насам и е доста над 333-те екзекуции, регистрирани през 2021 г., посочват двете правозащитни групи.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес