Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Термоядрен реактор в Китай бе нагрят пет пъти по-силно от Слънцето

04 януари 2022, 16:45 часа

Реактор за термоядрен синтез в Китай постави рекорд по устойчивост на високи температури, достигнали 70 милиона градуса по Целзий, пише The Independent.

Реклама

Така плазмата в инсталацията се е нагряла пет пъти по-силно от Слънцето. В този режим експерименталният усъвършенстван свръхпроводен токамак (EAST), известен като изкуственото слънце, продължи 1056 секунди. Това е най-дългият работен режим на такова устройство в света.

Както отбелязва вестникът, крайната цел на проекта е да генерира почти неограничена чиста енергия, която имитира естествените реакции, протичащи вътре в звездите. Процесът обаче не изисква изкопаеми горива и не оставя опасни отпадъци. Проектът вече струва на китайските власти над &700 милиарда.

През юни 2021 г. китайски учени счупиха рекорда, достигайки температура на плазмата от 120 милиона градуса по Целзий за 101 секунди и 160 милиона градуса по Целзий за 20 секунди.

Експериментът EAST е част от проекта за международен термоядрен експериментален реактор (ITER), в който участват Китай, Индия, ЕС, Русия, САЩ и други страни.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес