Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Териториални спорове: Русия върви по тънък лед в отношенията с Иран

13 септември 2024, 11:08 часа • 1050 прочитания

Иран и Русия омаловажават разногласията си по проекта за коридора "Зангезур" в Кавказ, който предизвика голямо напрежение между Москва и Техеран: Иран предупреди Русия да не заема страната на Азербайджан.

Спорен коридор през Армения скара Москва и Техеран

То избухна, след като на 19 август руският министър на външните работи Сергей Лавров обяви, че Руската федерация подкрепя проекта, който ще свързва същинската част на Азербайджан с неговия Нахичевански автономен район - през Южна Армения. Армения разделя двете територии на Азербайджан, а ако бъде прокаран сухопътен коридор, Иран ще остане изолиран от Европа, притесниха се властите в Техеран.

Карта: Google Maps

Иран отдавна се противопоставя на развитието на коридора "Зангезур" с аргумента, че той ще прекъсне иранския сухопътен достъп и до Русия. Двете страни имат удобен морски маршрут през Каспийско море и както видяхме от сателитни снимки на Maxar, именно така руски кораб е пренесъл балистичните ракети от Ислямската република: Руски кораб е уловен на сателитни снимки да пренася балистични ракети от Иран.

Пред света Русия и Иран казват, че нищо не се е променило

Публично обаче Русия и Иран правят нещата да изглеждат така, сякаш спорове няма. На 10 септември секретарят на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Али Ахмадиян се среща със секретаря на руския Съвет за сигурност и бивш военен министър Сергей Шойгу в Санкт Петербург. Тогава Шойгу заяви, че руската позиция по отношение на коридора "Зангезур" не се е променила напоследък.

Припомняме, че Иран предупреди Русия да не заема страната на Азербайджан. В същото време Москва е в обтегнати отношения с най-големия враг на Баку - Армения: Армения предложи на Азербайджан мирно споразумение с 16 точки, Баку отказа.

Самият Ахмадиян заяви по време на срещата си с руския диктатор Владимир Путин на 12 септември, че нищо не се е променило в иранско-руските отношения. Говорителят на руското Министерство на външните работи Мария Захарова каза ден по-рано, че Русия "е предоставила всички необходими разяснения" по въпроса, които Техеран е приел.

Нито Иран, нито Русия се стремят да се противопоставят на другата страна въпреки различните си позиции, особено след като изпълниха споразумението си за предоставяне на ирански балистични ракети в подкрепа на руската инвазия в Украйна, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Русия балансира отношенията си с Иран и държавите от Персийския залив

Ахмадиян и Шойгу обсъдиха и спора между Иран и Обединените арабски емирства за суверенитета върху три острова в Персийския залив - Голям Тунб, Малък Тунб и Абу Муса. Техеран претендира за трите острова като иранска територия от 1971 г. насам. През лятото на миналата година руснаците изказаха позиция, която не се хареса на Ислямската република: Русия заби нож в гърба на Иран заради спорни територии (ВИДЕО).

Иранските държавни медии съобщават, че сега Шойгу е изразил руската подкрепа за иранския суверенитет над трите острова, въпреки че този доклад на иранските медии следва да се разглежда скептично, казват от ISW. В миналото Русия е изразявала подкрепа за претенциите на ОАЕ към островите, което пак беше точка на напрежение между Москва и Техеран.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес