Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Текирдаг се "извини" на България и "обезглави" Чавушоглу на изборите

01 април 2019, 14:30 часа • 6450 прочитания

Партията на справедливостта и развитието загуби местните избори в град Текирдаг, където миналата седмица външният министър на Ердоган Мевлют Чавушоглу критикува българския Закон за вероизповеданията по време на предизборна среща, предава БГНЕС.

Пристанищния град, разположен на северния бряг на Мраморно море на 135 км западно от Истанбул, няма да се управлява от партията на президента Реджеп Тайип Ердоган, която получи 43.9% от гласовете на местните граждани. 51.15% от избирателите са отдали предпочитание за кандидата на светската Народно-републиканска партия, която е пазител на традициите на "бащата на Турската република" Кемал Ататюрк.

На въпросната предизборна среща с наши изселници Чавушоглу отправи сериозно критикува българския Закон за вероизповеданията. Според него промените били насочени срещу правата на всички религии и Анкара е била принудена да се намеси, а след това България е променила закона.

От МВнР съобщиха, че Чавушоглу е провел разговор с българския външен министър Екатерина Захариева, в който е потвърдил, че поправките в закона са насочени срещу мюсюлманската общност.

България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана. От МВнР обърнаха внимание, че изказването на министър Чавушоглу идва дни преди местните избори в Турция и протестираха срещу използването на добросъседските отношения в такива ситуации. Малко по-късно външният министър Екатерина Захариева също призова турския си колега да се извини.

Дипломатическо напрежение по линията Анкара-София се задълбочи в края на миналата седмица. МВнР привика турския посланик Хасан Улусой за обяснение, определяйки думите на Чавушоглу като неприемливи. Според посланика думите на турския външен министър са извадени от контекста и представени погрешно, а той в никакъв случай не е целял да се намесва във вътрешните работи на България.

По-късно същия ден в Букурещ след срещата на четиримата балкански лидери премиерът Бойко Борисов настоя за извинение при 5-часовата си среща с турския вицепрезидент Фуат Октай, но не получи такова. Анкара не считала, че Чавушоглу е засегнал България, а изказването му било извадено от контекста.

Изборите приключиха вчера, но засега липсва извинение от турския външен министър.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес