Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Талибаните създадоха "горещи линии" за искащи да се присъединят към тях

21 юни 2015, 19:53 часа • 11436 прочитания

Талибаните в Афганистан обявиха създаването на 24 часа работещи "горещи телефонни линии" и имейл адреси, на които държавните служители, желаещи да избягат при бунтовниците, могат да се обаждат. "Ислямското емирство (официалното име на движението – бел. ред.) ще осигури безопасност на всеки, който избяга от марионетния режим в Кабул", гласи информация на уебсайта на талибаните, цитирана от БГНЕС.

В съобщението се казва още, че бягащите държавни служители могат да се свържат с талибаните денонощно да показаните телефонни номера и адреси в интернет. Това действие показва намерението от страна на талибаните да увеличат обществената подкрепа за своите гъвкави, не непопулярни атаки. Освен това има и оттичане на бойци към групировката Ислямска държава.

Това е един от редките опити на талибаните да привлекат на своя страна държавни служители, които като практика са цели при нарастващия брой атаки на бунтовниците. Репртер от АФП се обадил на един от посочените телефони и лице, нарекло се молла Джалид казало, че след огласяването на предложението вече са получили над 20 обаждания от държавни служители. От агенцията подчертават, че не могат да проверят през независим източник това твърдение. Джалид подчертал, че призивът на талибаните е към държавните служители и тези от службите за сигурност и от армията.

Преди време талибаните бяха оценявани като неграмотни бандити, но вече са създали медийно грамотен екип за връзки с обществеността, който използва дигитална технология, за да достига до аудиенцията си по целия свят. Техните успехи обаче са минимални в сравнение с действията на Ислямска държава, която активно използва социалните мрежи за набирането на хиляди чуждестранни бойци за битките в Ирак и Сирия.

Талибаните се опитват да сложат край на бягствата в посока ИД, след като някои бунтовници развяха знамето на халифата, за да сменят принадлежността си и да се провъзгласят за следовници на по-смъртоносна сила. Това става в момент, в който войските на НАТО предстои напълно да се изтеглят.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес