Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици жертви и ранени при удар в Газа. Израел: Целихме се в двама командири на "Хамас"

13 юли 2024, 13:55 часа • 2561 прочитания

Най-малко 71 души са загинали, а 289 са ранени при израелска въздушна атака срещу бежанския лагер Ал-Маваси, западно от Хан Юнис - в южната част на Ивицата Газа. Това съобщава на 13 юли Министерството на здравеопазването в анклава, което е изцяло контролирано от "Хамас".

Още: Израел публикува имената на стотина членове на "Хамас", получаващи заплати от ООН

Гражданската отбрана на Газа е заявила пред Al Jazeera, че набелязаният район е бил определен от израелските сили като "безопасна" зона. Свидетели разказват, че спасители и здравни екипи на мястото са станали мишена на израелските военни. Не е ясно колко от жертвите са цивилни граждани.

Още: САЩ дават военна помощ на Израел

Снимка: Getty Images

Израел: Прицелвахме се в командир на "Хамас"

Израел има своя версия на събитията - според силите за отбрана (ЦАХАЛ) цели са били Мохамед Дейф - командир на военното крило на "Хамас", и Рафаа Саламех - командир на бригадата на "Хамас" в Хан Юнис. Те са били обект на "въздушен удар в южната част на Ивицата Газа тази сутрин", казват ЦАХАЛ.

Според тяхната информация - двамата екстремисти се намирали в ниска сграда между района Ал-Маваси и Хан Юнис, в "гражданска среда", но не и в палатковия лагер за разселени палестинци. Припомняме, че Израел призова хиляди граждани на Ивицата Газа да се преместят в т.нар. "хуманитарна зона", където уж няма да стават обект на атаки.

Още: Ердоган не приема сътрудничество НАТО-Израел

В района на обекта по време на нападението са се намирали и още няколко десетки бойци на "Хамас", включително охранители, твърдят военни източници, цитирани от The Times of Israel.

Районите Ал-Маваси и западната част на Хан Юнис са част от обявената от Израел "хуманитарна зона", но ЦАХАЛ твърдят, че ударът е бил точен и е бил насочен само към обекта на "Хамас".

Още: След края на войната в Газа: "Хамас" предлага независимо палестинско правителство

Според оценките на ЦАХАЛ - по време на удара на мястото не е имало израелски заложници.

Военните все още очакват разузнаването да потвърди, че Дейф и Саламех са били убити при удара.

Всичко това се случва в момент, в който Израел и "Хамас" изглеждат близо до временно примирие: Байдън оповести съгласие за примирие между Израел и "Хамас" (ВИДЕО).

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес