Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стана известно как е било организирано взривяването на хилядите пейджъри на "Хизбула"

18 септември 2024, 12:30 часа • 5215 прочитания

Масовото взривяване на хилядите пейджъри на бойци на "Хизбула" на 17 септември е било организирано от израелската разузнавателна служба Мосад, като сътрудниците й са поставили експлозив PETN в батериите на пейджърите, повишавайки температурата на батерията до ниво, достатъчно за детонирането ѝ. Пейджърите вероятно са били снабдени с експлозиви още преди да стигнат до Ливан. Това съобщи Sky News Arabia, позовавайки се на свои източници.

Пейджърите са били произведени в Унгария

Според Al Jazeera всеки пейджър е бил оборудван с не повече от 20 грама експлозиви, а самите устройства са били докарани в Ливан преди пет месеца. Пейджърите са били произведени от базираната в Будапеща компания BAC Consulting, според тайванския производител на пейджъри Gold Apollo. "Gold Apollo е установила дългосрочно партньорство с базираната в Будапеща BAC Consulting KFT за използване на нейната търговска марка. Моделът, споменат в медийните публикации, се произвежда и продава от BAC", заявиха от компанията в изявление.

Световните издания информират, че PETN е един от най-мощните експлозиви, чувствителен към топлина и триене, което може да обясни механизма на експлозията.

Още: Расте броят на жертвите след взривените пейджъри в Ливан (ВИДЕО)

Експертът от Института за Близкия изток Чарлз Листър пък поясни, че видеозаписи показват малко пластмасово взривно устройство, скрито до батерията, което се активира дистанционно чрез изпращане на съобщение до пейджъра. Според него това означава, че Мосад е проникнал във веригата на доставки.

МОСАД са подготвяли операцията няколко месеца

На свой ред Reuters информира, позовавайки се на източници, че израелските тайни служби са подготвяли операцията от месеци. 

Високопоставен източник от ливанските служби за сигурност, цитиран от агенцията, заявява, че "Хизбула" е поръчала 5000 пейджъра, които са били внесени в страната през пролетта.

Близо 3000 души в Ливан и Сирия са били ранени при взривовете, а жертвите са поне 11. В критично състояние са най-малко 200 души.

1000 ранени в Ливан: Пейджърите на бойци на "Хизбула" се взривиха (ВИДЕО 18+)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес