Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Срещата за мир за Украйна в Саудитска Арабия: Продуктивни разговори, но без съвместно изявление

06 август 2023, 19:16 часа
Реклама

Втората среща за възстановяване на мира в Украйна се провежда в Джеда, Саудитска Арабия, като днес участват повече от 40 държави. Очаква се тя да приключи без съвместно изявление на страните във форума, предава Nexta.

Въпреки това високопоставен служител от кабинета на украинския президент Володимир Зеленски каза, че мирните преговори досега са били продуктивни. "Имахме изключително честен, открит разговор, по време на който представители на всяка страна можеха да изразят своята позиция и визия", каза Андрий Ермак, ръководител на президентската канцелария на Украйна. Той допълни, че всички участници са демонстрирали ангажимента на своите страни към принципите на Хартата на ООН и определи мирните консултации като "много продуктивни". 

От бразилската делегация пък са посочили, че траен мир не може да има без руско участие. Китайският представител Ли Хуей е подкрепил украинската формула, но при условие за спиране на огъня - нещо, което френската делегация не е приела с аргумент, че така Путиновият режим ще има време да се укрепи в окупираните територии.

Припомняме, че Москва няма свои представители в Джеда. А според Bloomberg нито един от участниците от "Глобалния юг" не е пожелал Русия да участва в следваща среща. Отделно, Киев не е настоял за своята формула за мир, а никой от участниците в срещата не е поискал Украйна да се откаже от нея. Саудитска Арабия планира да има работни групи, всяка от които да се занимава с отделни точки от формулата. Всички държави на срещата са подкрепили суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Още: Китай праща делегация в Саудитска Арабия за срещата за мир в Украйна

Същевременно заместник-председателят на Съвета за сигурност и бивш президент на Русия Дмитрий Медведев коментира срещата на върха за Украйна на профила си в Телеграм. "Предложенията за мир включват участието на двете страни, а това не е така. Освен това Украйна никога не е съществувала до 1991 година, тя е фрагмент от Руската империя. Впрочем, самите преговори не са необходими. Врагът трябва да пълзи на колене, молейки за милост", написа в типичния си стил той.

Сред участниците са високопоставени служители от Европейския съюз, САЩ, Германия, Великобритания, Китай, Индия, Южна Африка и Турция. Русия не е представена. Във форума, който ще приключи тази вечер, присъстват и български представители

Разговорите включват Украйна, западни нации и представители на развиващите се страни - някои от които отказаха да вземат страна в конфликта. Страната-домакин Саудитска Арабия се надява срещата да доведе до подкрепа за мирните предложения на Киев отвъд основните западни поддръжници. Саудитска Арабия се позиционира и като един от основните преговарящи за връщане на отвлечени от Русия деца в Украйна.

Разговорите ще продължат на следващата среща на Г-20, през септември - в Индия. И там Русия няма да присъства.

Още: Саудитска Арабия е домакин на среща за мир в Украйна без Русия

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес