Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Срещата на БРИКС - важни отсъствия и фокус какво ще си кажат Си Дзинпин и Нарендра Моди (ВИДЕО)

23 октомври 2024, 07:52 часа • 1365 прочитания

Генералният секретар на Организацията на обединените нации (ООН) Антонио Гутереш пристигна в руския град Казан, за да участва в срещата на върха на държавните ръководители на страните от БРИКС. Това съобщиха от пресслужбата на Държавния съвет на Република Татарстан.

"Генералният секретар на ООН Антониу Гутереш пристигна в Казан, за да участва в срещата на върха на държавните ръководители на страните от БРИКС. На международното летище в Казан Гутереш беше посрещнат от председателя на Държавния съвет на Република Тукай - Фарид Мухаметшин", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Шестнадесетата среща на върха на държавните ръководители на страните от БРИКС, която е ключово събитие в рамките на руското председателство на асоциацията, се провежда в Казан от 22 до 24 октомври. Асоциацията БРИКС е създадена през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а през 2011 г. към нея се присъединява Южна Африка. На 1 януари 2024 г. пълноправни членове на групата станаха Египет, Иран, ОАЕ, Саудитска Арабия и Етиопия. Специално за Саудитска Арабия обаче дори от Кремъл вече говорят в смисъл, че страната е поканена, но не е "активирала" членството си. Саудитският престолонаследник отказа да дойде на срещата: Саудитският принц отказа да присъства на срещата на върха на БРИКС при Путин

Срещата на върха в Казан ще бъде първата, на която ще присъстват новите членове на асоциацията. Очаква се на нея да присъстват представители на повече от 30 държави - сред тях е "икономическият министър" на талибаните Нуредин Азизи. Само че някои от най-важните ги няма - освен саудитският престолонаследник, бразилският президент Лула да Силва също отсъства - той може да се включи във видеообръщение, а сръбският президент Александър Вучич реши да се откаже, защото графикът му бил натоварен: Бразилският президент също няма да отиде в Русия за срещата на БРИКС

Друг очакван аспект в рамките на срещата е бъдещата среща между китайския президент Си Дзинпин и индийския премиер Нарендра Моди, за която вече има коментари, че всъщност е пореден удар за издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин - защото го засенчва. Си и Моди трябва да се срещнат днес, 23 октомври - първа тяхна среща от 2020 година, а напрежението му Китай и Индия заради гранични спорове оттогава се увеличи сериозно. Двете държави вече постигнаха споразумение в началото на седмицата пак да почнат да патрулират по точки от границата, където станаха сблъсъци. А Моди тръгна за срещата с поредна заявка да убеждава Путин да спре моментално военните действия в Украйна:

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес