Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Ципрас спирането на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС би било "стратегическа грешка"

11 септември 2017, 13:46 часа • 2788 прочитания

Спирането на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз би било стратегическа грешка. Това заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас във връзка със словесната война между Берлин и Анкара. Според министър-председателя на Гърция "прекратяването на предприсъединителните преговори с Турция ще бъде стратегическа грешка, която може би ще бъде от полза само за президента Реджеп Тайип Ердоган".

Турция е важна регионална сила и трябва да остане ангажирана, добави Ципрас, но също така призова Турция да зачита международното право и да спре провокациите. Въпреки че Гърция и Турция отдавна имат трудни отношения, връзките между Атина и Берлин през последните години се сринаха от условията на международните спасителни операции за Гърция, тъй като Германия настояваше за намаляване на разходите и увеличаване на данъците и се противопостави на предоставянето на значително облекчаване на дълга, припомни БГНЕС.

По-рано по време на предизборен дебат германският канцлер Ангела Меркел и нейният опонент от социалдемократическата партия Мартин Шулц одобриха прекратяването на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, съобщи в. „Хюриет дейли нюз“.

Връзките между Германия и Турция се обтегнаха след неуспешния опит за преврат през юли 2016 г . Те продължават да се влошават след задържането на няколко немски граждани, включително Дениз Ючел, кореспондент на вестника Welt.

Припомняме, че германския външен министър Зигмар Габриел заяви в интервю за портала t-online.de, че Брюксел трябва да спре преговорите с Анкара за присъединяване на Турция към ЕС.

В това отношение той е съгласен с лидера на германските социал-демократи (СДПГ) Мартин Шулц.

"Напълно съм съгласен с неговата позиция. И аз, впрочем, смятам, че почти всички граждани на ФРГ се придържат към гледната точка, че Турция в сегашното ѝ положение никога няма да влезе в ЕС."

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес