Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Слухове: Путин ходил в Монголия да пита шамани дали да ползва ядрено оръжие

16 септември 2024, 07:15 часа • 2321 прочитания

Издирваният от Трибунала в Хага Владимир Путин е отишъл в Монголия в началото на септември за среща с местни шамани - има такива слухове и изглежда сякаш срещата се е състояла. Това разказва бившият главен редактор на руския опозиционен телевизионен канал "Дождь" Михаил Зигар в своята колонка за германското издание Der Spiegel.

Зигар коментира слухове, че Путин е имал "среща с шамани", за да се допита до тях относно използване на ядрено оръжие.

"Сега в Москва се носят слухове, че Путин търси благословията на шамани, за да използва ядрено оръжие. Без тяхното одобрение той не можеше да предприеме такава сериозна стъпка, от страх да не разгневи духовете. И той уж се върна от Монголия щастлив. Тази версия обаче звучи като голяма фантазия. Никой от моите източници не може да го потвърди. Срещата с монголските шамани обаче сякаш се е състояла", обобщава бившият главен редактор на "Дождь".

Още: Медведев за Русия и ядреното оръжие: "Всяко търпение стига до своя край"

Зигар също така посочва, че Монголия и Тува - две от последните пътувания на Путин - се смятат за родината на най-могъщите шамани в света. "Владимир Путин отдавна е известен със специалното си отношение към мистиката. И изглежда съчетава интереса си към ортодоксалния мистицизъм с езическите традиции", добавя той. Зигар уточнява, че Путин прекарва много време с така наречените "старци" от Валаамския манастир, които са били особено почитани от православните мистици в средновековна Русия.

СНИМКА: Getty Images

Бившият руски военен министър Сергей Шойгу беше първият, който свърза Путин с шамани. Като доказателство за тази версия авторът на статията припомня честите съвместни пътувания на Шойгу и Путин в началото на XXI век, включително в Тува (Путин често е бил там). Мнозина си спомнят съвместното им пътуване до Тува през 2009 г., по време на което Путин язди кон гол до кръста и плува като пеперуда през планинска река. Според слуховете за пътуването до Тува, Шойгу е предложил на Путин да се изкъпе в кръвта на рога от млад елен, за да се подмлади. Преди рогата да се калцират, те са меки и пълни с кръв. Според езическите традиции такива млади рога трябва да се отрежат и да се направи вана от бульона им, за който се твърди, че има чудотворни свойства. Независимото руско издание "Проект" съобщава за предпочитанията на Путин към такива бани в разследване от 2017 г. Още: Путин все по-често е обграден от лекари, включително от специалист по тумори, сочи разследване

Днешните "старци" нямат много общо със "светите отци", които са живели в православните манастири, пише Зигар и обвързва сегашните "мъдрежи" с КГБ, които са "на един акъл" с Путин. За сравнение - един от "светите отци" от миналото, Зосима, например, е описан от Достоевски в "Братя Карамазови". В нея той е високопочитан монах, когото хиляди поклонници търсят за съвет, и той се опитва да насочи главните герои на книгата по пътя на праведността.

Зигар също твърди, че преди руската инвазия в Украйна Путин се е консултирал много с мистици. Те го уверили, че ще постигне военна победа - това първо коментира известният руски пропагандист Владимир Соловьов, според който имало езическа церемония в резиденцията на Путин в Сочи.

Бивш съветник на Тръмп: Ако Путин използва ядрено оръжие в Украйна, подписва смъртната си присъда (ВИДЕО)

Източник: Der Spiegel

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес