Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След пробива в Курск: Китай призова Украйна и Русия за деескалация

12 август 2024, 10:10 часа • 2118 прочитания

На фона на продължаващото вече близо седмица украинско нахлуване в руската Курска област един от приближените до режима на Владимир Путин съюзници реши да призове за намаляване на напрежението.

Пекин с "три принципа за деескалация"

Китай поиска и от двете страни да следват „три принципа за деескалация на ситуацията“.

Става въпрос за „никакво разширяване на бойното поле, никаква ескалация на сраженията и никакво подклаждане на огъня от която и да е страна“, заяви говорител на външното министерство в Пекин, цитиран от AFP.

Още: Куп ВИДЕА с убити и пленени руснаци: Украйна няма намерение да отстъпва от Курск (ОБЗОР)

"Китай ще продължи да поддържа комуникация с международната общност и ще играе конструктивна роля в насърчаването на политическо решение на кризата", отбелязаха от МВнР на азиатската страна.

Снимка: Getty Images

Ролята на Китай във войната на Русия в Украйна

Пекин твърди, че е неутрален във войната, чието начало през февруари 2022 г. постави издирваният от съда в Хага диктатор Владимир Путин. Китай заявява, че не изпраща смъртоносна помощ на Русия, въпреки разпространяващите се в публичното пространство слухове за противното.

Още: Нов китайски стелт бомбардировач притеснява САЩ (ВИДЕО)

Китайската народна република все пак остава близък политически и икономически съюзник на Москва. НАТО я нарича "решаващ поддръжник" на Русия.

През февруари 2023 г. Китай публикува документ, в който призовава за "политическо уреждане" на войната. Планът за мир обаче отнесе доста критики от западните държави - с аргумента, че позволява на Русия да запази голяма част от завзетите от нея територии в Украйна.

Още: Русия да удари "Силата на Сибир", за да скара Украйна с Китай: Идея на руски пропагандист (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес