Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След бой, загубен палец и взаимни обвинения: Китай и Филипините се помиряват

02 юли 2024, 16:02 часа
Реклама

Филипините и Китай се споразумяха за "деескалация на напрежението" в Южнокитайско море след месеци на сблъсъци, съобщиха властите в Манила.

Конкретно споразумение

Въпреки че Пекин обвини Манила в "подкопаване на мира и стабилността" в Южнокитайско море, филипинският министър на външните работи Енрике Манало потвърди, че във вторник китайски и филипински служители са се срещнали, за да обсъдят въпроса, свързан със спорните води.

Още: Бреговата охрана на Китай стреля с водни оръдия срещу филипински кораби

Според репортаж на китайската медия South China Morning Post, която е под контрола на Комунистическата партия, Манало е заявил, че първите по рода си разговори от януари насам се провеждат в Манила и е добавил, че "се надява на най-доброто".

"Двете страни обсъдиха съответните си позиции относно плитчината Втори Томас и потвърдиха ангажимента си да деескалират напрежението, без да засягат съответните си позиции", казаха от филипинското външно министерство след срещата на заместник-министрите на външните работи в Манила, цитирани от БГНЕС.

Още: Китай строи президентски дворец-подарък на Вануату за десетки милиони долари (СНИМКА)

Серия от инциденти

През тази година двете страни са въвлечени в поредица от конфликти в спорните води. Сред тези инциденти е и събитие от 17 юни, когато китайската брегова охрана прехвана филипинска военноморска мисия, натоварена със задачата да достави провизии на войските, разположени на плитчината Втори Томас. Това прехващане доведе до сблъсъци, по време на които филипински моряк загуби палеца си.

Снимка: Getty Images

Още: "С голи ръце": Филипински войници се биха с китайската брегова охрана (ВИДЕО)

Намесата на китайците бе първият случай след въвеждането на нови разпоредби, които им позволяват да извършват "проверки на борда" във водите, за които претендира Китай.

Манила твърди, че китайската брегова охрана е била въоръжена с мачете и ножове. Контраадмирал Рой Винсент Тринидад определи действията на китайците като "умишлени, планирани и ескалиращи", определяйки ги като най-агресивните през последните години.

Оттогава двете страни продължават да си разменят обвинения. Съвсем наскоро Пекин обвини Филипините, че "подкопават мира и стабилността", защото три кораба на филипинската брегова охрана "прехвърлят персонал и материали" на "незаконно заседнал" кораб в плитчината Сабина на островите Спратли. В изявление на бреговата охрана на Китай, публикувано във вторник следобед, се твърди, че Пекин има "неоспорим суверенитет над островите Нанша и прилежащите им води, включително рифа Сианбин" - китайските имена на веригата Спратли и рифа.

Заседналият филипински кораб нарушавал "териториалния суверенитет и морските права и интереси на Китай", се казва още в съобщението от Пекин. Китайската брегова охрана "ще защитава правата и ще прилага закона във водите под нейна юрисдикция и решително ще защитава териториалния суверенитет и морските права и интереси на Китай".

Още: Китайски и филипински кораб се сблъскаха в Южнокитайско море

Междувременно Манила обвини Пекин, че се опитва да построи "изкуствен остров" на плитчината Сабина, разположена на 75 морски мили (140 км) от филипинския остров Палаван. Китай отхвърли тези обвинения.

През последните няколко седмици Пекин разширява присъствието си в Южнокитайско море. 12 000-тонният кораб 5901, за който се смята, че е най-големият кораб за брегова охрана в света, е наблюдаван близо до плитчината Втори Томас и остров Титу, който е част от Филипините. Освен това самолетоносачът "Шандун" е бил забелязан на около 200 морски мили от Лусон - най-големия остров на Филипините.

Още: Китай: Срещу филипинските кораби действаме професионално

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес