Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След атентата в Анкара: Турция нанесе удари по цели на ПКК в Ирак и Сирия (ВИДЕО)

24 октомври 2024, 01:19 часа • 3327 прочитания

Турция нанесе удари по обекти, свързани с кюрдската групировка ПКК в Ирак и Сирия. Атаката беше осъществена, след като на 23 октомври терористично нападение, срещу централата на турската отбранителна промишленост край Анкара, уби 5 души и рани още 22-ма.

Според турския тв канал "Хабер", удари са нанесени по 32 цели.

Още: Терористична атака в Анкара: Жертви след взрив и стрелба пред ключов военен завод (ВИДЕО)

Турските министри на отбраната и вътрешните работи - Яшар Гюлер и Али Ерликая – обвиниха ПКК за атентата, предаде АФП. "Беше проведена въздушна операция срещу терористични цели в северната част на Ирак и Сирия и общо 32 цели, принадлежащи на терористите, бяха успешно унищожени", заявиха от турското министерство на отбраната, което допълни, че операциите продължават, предаде БГНЕС.

Руски поглед към атентата

Прокремълският телеграм канал Baza публикува информация, че атентатът в Турция бил "предсказан" от популярен турски сериал. Сериалът се казва "Разузнаване" и е посветен на турските спецслужби MIT.

В сериала в резултат на атаката са убити турски инженери, открадната е и информация от стратегическия концерн SİHA. След като отравят част от персонала, терористите нападат инженерите, откривайки огън на автобусна спирка близо до завода. В сериала престрелката с терористите продължава дълго време. И тогава в резултат на разследването турските служби установяват, че атаката срещу авиозавода е организирана от чужди разузнавателни служби.

Турските политолози казват, че сегашната терористична атака е "черна точка" за Ердоган от "колективния Запад" за сближаване с БРИКС (срещата на БРИКС сега се провежда в руския град Казан, от 22 до 24 октомври).

Броят на загиналите в резултат на терористичната атака вчера вече достигна 5 души. Това са 2 технически работници, охранител, инженер и таксиметров шофьор, чиято кола е била открадната от нападателите.

Още: Турция: Начинът, по който е извършено нападението, сочи, че зад него стои ПКК

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес