Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Скорошна война между Израел и "Хизбула": Оценка от проф. Чуков

29 юли 2024, 07:02 часа • 4146 прочитания

Имам лошото предчувствие, че се намираме в един период, в който бяхме, когато светът очакваше размяна на удари между Израел и Иран. Това заяви арабистът проф. Владимир Чуков, визирайки удара на "Хизбула" срещу футболно игрище в Израел.

Припомняме, че там бяха 12 деца, 44 души бяха ранени – но нито едно от убитите деца не е с израелско гражданство, те са сирийчета. В района, където беше нанесен ракетният удар, живеят друзи и повечето от тях се определят като сирийци. Останки от ракета са били вече изследвани и Израел твърди, че е иранско производств – като тези, използвани от "Хизбула", макар ливанската терористична групировка да отрича отговорност за удара, след като първоначално каза, че стои зад атаката. Пред CNN говорител на "Хизбула" коментира, че ливанската терористична групировка изоставя някои от своите позиции поради очаквани удари от Израел - не е ясно обаче кои точно позиции и колко. А Иран предупреди Израел в официално изявление, че "няма моралната власт да съди" за случилото се на футболното игрище. Ливан, чрез външния си министър, предупреди, че израелска операция ще повлече региона в по-широкомащабна война: Войната в Газа: Израел удари училище, "Хизбула" обстреля футболно игрище (ВИДЕО)

Напрежението расте

Чуков напомни и думите на турския президент Реджеп Ердоган. Ситуацията е изключително опасна – повечето експерти смятат, че никой не желае война, но и никой не иска да се задоволи с досегашното положение на нещата: Ердоган заплаши Израел, поиска извинение от палестинския лидер (ВИДЕО)

Нито Израел, нито Иран желаят директна война, смята Чуков - той го каза на фона на закани от Израел, че този удар срещу футболното игрище няма да бъде оставен без последствия и че вече има готови планове за израелска широкомащабна операция в Ливан, чака се само одобрение от израелския премиер Бенямин Нетаняху. Той вече коментира така: "Хизбула" ще плати тежка цена за това - цена, която все още не е платила". И "Хизбула" не желае разгръщане на войната в Газа, добави той пред БНТ. Иран в момента е в период на преход – тепърва новият президент там трябва да прави правителство, да сформира екипа си, обясни арабистът. Той прогнозира, че "няма да се стигне до широкомащабни действия".

Нещата не стоят както през 2017 година – дори да спечели, Доналд Тръмп няма да е онзи Тръмп, който беше през първия мандат, смята още Чуков: Тръмп отказа да се ръкува с Нетаняху: ВИДЕОТО взриви интернет

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес