Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Си Дзинпин хвали Орбан и зове световните сили да посредничат между Русия и Украйна (СНИМКИ)

08 юли 2024, 10:37 часа • 1724 прочитания

Китайският президент Си Дзинпин прие гостуващия унгарски премиер Виктор Орбан в Пекин и призова големите сили да посредничат за край на войната в Украйна.

"Китай е ключова сила в създаването на условия за мир във войната Русия-Украйна. Ето защо дойдох да се срещна с президента Си в Пекин - само два месеца след официалното му посещение в Будапеща", написа Орбан в профила си в X.

Още: "Мисия за мир": Орбан в Пекин за разговори със Си Цзинпин (СНИМКА)

Си Дзинпин с призив към световните лидери

Световните сили трябва да помогнат на Русия и Украйна да започнат отново "преки мирни преговори", каза Си Дзинпин пред унгарския министър-председател.

Още: Столтенберг: Ако Путин победи в Украйна, Си Дзинпин ще опита същото в Азия

"Международната общност трябва да създаде условия и да окаже помощ на двете страни да възобновят прекия диалог и преговорите. Само когато всички големи сили упражняват положителна, а не отрицателна енергия, зората на прекратяване на огъня в този конфликт може да се появи възможно най-скоро", гласят думите му, предадени от държавната телевизия CCTV, цитирана от БГНЕС.

Орбан, който наскоро посети Москва и Киев в "мисия за мир", заяви по-рано, че необявеното му пътуване до китайската столица е "Мирна мисия 3.0".

Още: Кремъл след срещата Орбан-Путин: Няма прогрес към начало на мирни преговори (ВИДЕО)

Посещението идва ден преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон по случай 75-ата годишнина от създаването на Алианса. Войната в Украйна ще е основна тема, а съюзниците вече са гневни на Орбан заради здрависването с Путин. От ЕС също предупредиха унгарския премиер, че не може да осъществява контакт с агресора във войната от името на целия Европейски съюз. В момента Унгария е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Още: Орбан обвини НАТО с опорка на Путин. Украйна си върна позиции при Харков и предизвика евакуация във Воронеж (ВИДЕО)

Си хвали Орбан

CCTV съобщи, че разговорите на Си и Орбан "са били насочени към задълбочена комуникация по украинската криза".

"Си Дзинпин оцени високо усилията на Орбан за насърчаване на политическо решение на украинската криза и подробно изложи възгледите и предложенията на Китай", се казва в репортажа на телевизията.

Още: Белият дом: Поведението на Орбан е контрапродуктивно, не допринася за мира в Украйна

"В момента вниманието е насочено към спазването на трите принципа - без пренасяне на бойното поле, без ескалация на войната и без подклаждане на огъня от всички страни", за да се охлади ситуацията възможно най-скоро", подчерта китайският президент.

Още: Орбан: Невероятно е, че се срещнах с Путин, той управлява цяла империя (ВИДЕО)

Китай се позиционира като посредник за мир, но при условията на Путин, а те не зачитат териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Орбан също призова украинския президент Володимир Зеленски да се съгласи на прекратяване на огъня, което щяло да даде начало на мирни преговори. Зеленски е отказал. Нито Орбан, нито Си досега са предложили на руския диктатор да сложи край на агресивната си война срещу своята по-малка съседка.

След посещението си в Пекин унгарският премиер ще се насочи към Вашингтон - за срещата на върха на НАТО.

Още: Путин отхвърли Запада като посредник за мир и поиска Украйна да се предаде (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес