Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има ли удължаване на примирието между Израел и Хамас?

29 ноември 2023, 20:50 часа • 965 прочитания

Израел смята, че "Хамас" държи достатъчно жени и деца като заложници, за да може да договори удължаване на временното прекратяване на огъня в ивицата Газа с още 2-3 дни. Това заяви днес израелски представител, участващ в преговорите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Още: "Хамас" към посредниците: Готови сме да удължим примирието с още 4 дни

"Известно ни е от предадените ни списъци с жени и деца, че "Хамас" държи достатъчно заложници за най-малко още два дни, вероятно и три дни", каза цитираният източник, поискал да остане анонимен. "Всяко допълнително споразумение ще бъде обвързано с условия, първо, за освобождаване на всички останали жени и деца, и едва тогава можем да преговаряме за следващи споразумения", допълни той.

Още: Освободиха жената с български произход, похитена от "Хамас" (СНИМКИ)

Израелският представител направи това изказване в последния ден от двудневното удължаване на първоначалното временно примирие, договорено, за да се позволи заложници, взети от "Хамас", да бъдат разменени за палестински затворници, държани в израелски затвори.

Още: 9 израелски деца остават заложници на "Хамас" в Ивицата Газа

"Разбира се, че сме напълно подготвени да подновим боевете, но предпочитаме да продължим с освобождаването на заложниците", каза служителят. Той добави, че днес се очаква "Хамас" да освободи 10 израелски заложници и още двама заложници с двойно израелско и руско гражданство, които ще бъдат освободени по силата на отделно споразумение между ислямисткото движение и Русия.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес