Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сделката Путин-Ким: Помагаш за Курск, аз помагам за война с Южна Корея

24 октомври 2024, 13:32 часа • 1414 прочитания

Целта на руския диктатор Владимир Путин с привличането на севернокорейски военни в армията е да може да си върне Курска област от украинците, без да обявява вътрешна мобилизация. От друга страна, Ким Чен Ун иска по този начин да си гарантира, че Москва би се намесила при конфликт на Корейския полуостров.

Още: Лукашенко: Севернокорейски военни в Русия - това ще означава ескалация (ВИДЕО)

Това пише Financial Times, цитирайки различни експерти, след като и САЩ потвърдиха за севернокорейско присъствие в Русия. Все още обаче не се знае какво ще правят войниците на Ким там, отбеляза американският министър на отбраната Лойд Остин. Южнокорейското разузнаване твърди, че до момента Пхенян е изпратил най-малко 3000 свои военни в Руската федерация, а до декември 2024 г. в страната ще са разположени вече общо 10 000. Преди това разузнавателната служба в Сеул оценяваше, че Северна Корея готви до 12 000 военни за изпращане в Русия.

Още: Нови оценки: Русия очаква много жертви сред севернокорейците, Пхенян е изолирал семействата им

Връщане на Курска област с помощта на Пхенян

Севернокорейците са маскирани като буряти и якути - етнически малцинства от Сибир, които съставляват непропорционално голям дял от силите на Русия. Те са изпратени да помогнат на Путин да си върне Курска област - според видеоматериал, публикуван от южнокорейската разузнавателна служба.

Още: Путин отложи връщането на Курска област, има нов краен срок - украински присмех (ВИДЕО)

Силите на Пхенян вероятно са твърде малки като численост, за да обърнат хода на войната. Според украински анализатори Русия ще трябва да удвои 50-хилядния си контингент в Курска област, за да изтласка украинските войски, нахлули през границата още през август. А е добре известно, че Путин не желае нова мобилизация заради риска от масово недоволство.

Снимка: Getty Images

Все пак способността на Северна Корея да помогне за попълване на числения състав на руската армия би могла да създаде повече проблеми на Украйна, смята Джак Уотлинг - старши научен сътрудник по сухопътни войни в Кралския институт на обединените служби (RUSI). „Те могат да имат доста добра сплотеност и дух. Може да са в състояние да действат в мащаби, които руснаците трудно постигат“, казва той. „Доста ниска летва е да бъдеш по-добър от това, което руснаците имат в момента".

Още: Пхенян вече може открито да влезе във войната в Украйна: Държавната дума ратифицира военния договор със Северна Корея

Макар че Русия вероятно ще се сблъска с проблеми, свързани с командването и контрола, опитът ѝ при провеждането на операции с чужди войски - подкрепяните от Иран сили и милиции в гражданската война в Сирия - ще даде на командването на Москва модел, върху който да се надгражда, добавя анализаторът.

Войниците, които се изпращат в Русия, са от 11-а армия на Северна Корея - елитна част, известна като „Корпус на бурята“, казват от Националната разузнавателна служба на Южна Корея.

„Това не са обикновени севернокорейски войници, повечето от които никога не са получавали адекватна бойна подготовка. Това са добре оборудвани, висококвалифицирани мобилни леки пехотинци", казва Го Мьонг-хюн - старши сътрудник в южнокорейския държавен Институт за стратегия за национална сигурност в Сеул.

Още: Появата на севернокорейските спецчасти в Украйна може да стане нов вододел във войната

Севернокорейските сили ще пристигнат в момент, когато Русия постига малки успехи в Курск, намалявайки територията, която украинците държат там - от около 1000 кв. км в края на август до 600-700 кв. км през октомври. Всяка позиция и селище в областта може да минава от едни в други ръце по няколко пъти на ден, казва директорът на Украинския център за сигурност и сътрудничество в Киев Сергей Кузан.

Целта на Ким Чен Ун

В замяна на изпращането на свои военни Ким може да получи от Путин технологии за оръжия, храна, гориво и други ресурси.

Крайната цел на Северна Корея обаче ще бъде да си осигури ангажимент от страна на Русия да се намеси на нейна страна във всеки конфликт на Корейския полуостров, което драматично ще промени представите за това как би могла да се развие една война там, смята южнокорейският анализатор Го, цитиран от Financial Times.

Още: Буданов: В замяна на ракетите и войниците Северна Корея е поискала от Русия ядрени технологии

Китай ще е в трудна позиция

Изпращането на севернокорейски войски в Украйна може да постави Китай в трудна дипломатическа ситуация, пише The New York Times. Отбелязва се, че това решение ще постави на изпитание дипломатическите отношения между Пекин и Пхенян, както никога досега.

Китай е разочарован от нестабилността, която Пхенян сее в Северна Азия с програмата си за ядрени оръжия и периодичните заплахи да унищожи Южна Корея. Сега Северна Корея разпалва война в Европа, което може да задълбочи по-широката конфронтация за световния ред, изправяща САЩ и техните съюзници срещу ос от антизападни сили, водени от Китай и Русия, пише американският вестник в публикацията си.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес