Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"С голи ръце": Филипински войници се биха с китайската брегова охрана (ВИДЕО)

19 юни 2024, 16:56 часа
Реклама

Филипински войници са се били с "голи ръце" със служители на китайската брегова охрана в оспорваното Южнокитайско море. Новината съобщава BBC, позовавайки се на информация на висш военен командир на Филипините

Подробности за случая

Сблъсъкът се е случил, докато филипинският флот и бреговата охрана са доставяли провизии на филипинските войски, разположени във Втория Томас Шол.

Генерал Ромео Браунър обвини китайски кораби, че са нанесли таран на филипинските лодки, след което са се качили на борда им и са иззели оръжия. ОЩЕ: Корабите се удариха: Китай и Филипините в сблъсък в Южнокитайско море (ВИДЕО)

Един филипински войник загубил палеца си

Филипинските войници са видели китайската брегова охрана, въоръжена с ножове, копия и мечове. Това е първият път, когато филипинските войски са видели китайците да използват този тип оръжие в района.

Един филипински войник е загубил палеца си, когато корабът му бил ударен.

Китай нарича това сдържаност

Пекин отхвърли обвиненията, заявявайки, че персоналът му се е стремял да блокира "незаконен транспорт" на доставки. "Не са предприети директни мерки" срещу филипинските войници, каза говорителят на външното министерство Лин Джиан пред репортери в Пекин.

„Мерките за правоприлагане, предприети от китайската брегова охрана на мястото, бяха професионални и сдържани“, добави той.

В по-ранно изявление китайската брегова охрана заяви, че Филипините са „изцяло отговорни“ за инцидента, тъй като войските "са пренебрегнали многократните предупреждения на Китай... и опасно са се приближили до китайски кораб в нормална навигация по непрофесионален начин, което е довело до сблъсък". ОЩЕ: Китайски и филипински кораб се сблъскаха в Южнокитайско море

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес