Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С атаките в Червено море хутите направиха живота по-скъп

05 септември 2024, 07:30 часа • 1985 прочитания

Когато на 7 октомври, 2023 година де факто избухна нова война, този път в Близкия изток - заради атака на "Хамас", довела до 1200 убити израелци, хутите се включиха във въоръжения конфликт между Израел и палестинците, пише Myśl Polska. Преди няколко години те превзеха част от Южен Йемен, може би най-бедното кътче на Земята.

През ноември, 2023 година, йеменските бунтовници се качиха на Galaxy Leader, превозващ израелски товар. Те го обкръжиха с високоскоростни лодки, стовариха въоръжени мъже на палубата от хеликоптер, превзеха кораба и го откараха, като все още го държат. Хутите публикуваха видеозапис от залавянето в интернет, за да стане ясно, че не се шегуват. Още: Путин моли Иран за "премерен отговор", САЩ са побеснели след израелско признание за убийството на Хания

Стратегията на хутите

Бунтовниците се възползваха от стратегическата позиция на призрачната си държава в ключова точка на световната търговия, близо до протока Баб ел-Мандеб между Червено море и Аденския залив. Това е южната врата към Суецкия канал. Тук се извършва 30% от световния трафик на контейнери и значителна част (12%) от петрола и втечнения природен газ (8%) се транспортират по този маршрут. Това е най-краткият път между Азия и Европа, използван при вноса на петрол от Саудитска Арабия (най-големият доставчик в момента) и LNG природен газ от Катар.

Първоначално хутите заявиха, че ще атакуват само израелски кораби, и те веднага изчезнаха от този район. След ракетните удари по Йемен от САЩ и Великобритания, всички кораби, свързани с американците и британците, станаха мишена на атаки. Търговски кораби са били атакувани от морски дронове, (дистанционно управлявани лодки), които могат да ударят борда и да причинят сериозни щети чрез експлозия, както и UAV (безпилотни летателни апарати) или ракети.

Хутите атакуваха и американски военни кораби, включително такива големи и известни като самолетоносача „Айзенхауер”. Тези атаки не бяха особено успешни, но принудиха Пети флот да се оттегли от брега. За ВМС на САЩ това е най-острият военен конфликт след Втората световна война. От няколко месеца американският флот е в денонощна готовност, принуден всеки ден да се бори с множество дронове. Още: Цените на петрола поеха в нова посока в началото на седмицата

Въпреки всичките си усилия, глобалният пазач на свободата на корабоплаването не успя да гарантира безопасността на търговското корабоплаване. Отбраната беше организирана бързо. Още през декември френски и американски военни кораби започнаха да свалят бунтовническите дронове и ракети.

Реакцията

На 19 декември Вашингтон обяви създаването на военноморска коалиция Guardian of Prosperity, но очевидно избърза, без да се консултира със съюзниците си. Големите европейски играчи (Франция, Германия) се оказаха не толкова агресивни и нямаха желание да участват във войната на страната на Израел.

Вашингтон трябваше да отстъпи. Тогава беше създадена друга коалиция, наречена Aspides, която, за разлика от Guardian of Prosperity, е чисто отбранителен съюз. Участниците в него се ограничават до ескортиране и защита на кораби от атаки и не обстрелват йеменска територия. ВМС на Италия, Испания, Египет и Саудитска Арабия също не искат да атакуват Йемен. Саудитците дори настояват американците да не ескалират войната в регион, което лесно може да доведе до военен пожар. Още: Израел атакува Йемен, огромен пожар в пристанище Ходейда (ВИДЕО)

Операцията за възстановяване на реда беше провал: движението на контейнеровози през Суецкия канал беше намалено с 90%. Само през юни са атакувани 52 кораба, 5 от които са повредени, а други два са потънали. Корабът Verbena, собственост на Украйна, беше ударен от ракети. Екипажът трябваше да напусне палубата. 24 часа по-късно друга ракета удари кораба и предизвика пожар. Verbena потъна.

Потъна и товарният кораб Rubymar, който е нападнат още на 18 февруари. В продължение на две седмици след ракетните удари той поемаше вода и накрая потъна на дъното заедно с товар от торове. По същия начин през юни потъна и Greek Tutor, чийто екипаж успя да напусне палубата. През юли атаките отслабнаха. През този месец имаше само 23 инцидента, едва 3 кораба бяха повредени. Заплахата обаче остава и до днес.

Блокадата на Суецкия канал създаде значителна празнота в глобалната логистика. Големите корабни превозвачи сега поемат по много по-дълъг маршрут около нос Добра надежда, заобикаляйки цяла Африка. Това увеличи разходите за световната търговия, пише още Myśl Polska. Още: Израел заговори за "разчистване на сметки" след дрона на хутите по Тел Авив (ВИДЕО)

Хутите използват примитивни средства, за да нанесат мощен удар в решаваща морска транспортна точка, блокирайки морските превози между Азия и Европа, през която всяка година преминават стоки на стойност трилион долара. Локалните войни имат своите нежелани и непредвидими последици.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес