Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руската армия освободи 45 индийци, подмамени да се сражават в Украйна

13 септември 2024, 17:08 часа • 1562 прочитания

Общо 45 индийци, подмамени да се присъединят към руската армия, воюваща в Украйна, са били освободени от руското военно ръководство. Още 50 предстои да бъдат пуснати, съобщи индийското външно министерство.

По време на срещата между индийския министър-председател Нарендра Моди и руския диктатор Владимир Путин през юли Москва се съгласи да освободи индийските граждани, които са били незаконно включени в руските въоръжени сили.

Говорител на индийското външно министерство заяви, че се полагат усилия за връщането на останалите 50 граждани, които все още се намират на бойното поле, пише NDTV.

Още: Идея за още пушечно месо за армията на Путин: Още докато си обвинен, не осъден

Снимка: Kremlin.ru

Пушечното месо на Путин

По-ранни съобщения в медиите разкриха различни схеми за привличане на хора от трети страни, включително Индия, Шри Ланка, Непал, Индонезия, в Русия под обещания за изгодна работа или други възможности, само за да ги притиснат да се запишат в армията. Най-малко четирима индийци са загинали, сражавайки се за руската армия срещу Украйна.

Въпросът усложняваше иначе топлите отношения между Москва и Ню Делхи, тъй като Индия се превърна в един от основните купувачи на руски петрол в условията на западни санкции.

Индия отказа да вземе страна в продължаващата война, като не се присъедини към международните санкции срещу Москва и призова за мирно решение - дори ще прати свой посланик при Путин с тази цел. През последните месеци Моди посети както Москва, така и Киев, подчертавайки как Ню Делхи се движи по въже между Русия, от една страна, и Украйна със западните си партньори, от друга.

Още: Путин вече си търси пушечно месо за Украйна от още една азиатска държава (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес