Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия облекчава процедурата за гражданство, но събира пръстови отпечатъци

24 юли 2020, 11:54 часа
Реклама

Чужденците, които искат да получат руски паспорт вече не е нужно да представят документ пред Министерство на вътрешните работи, че се отказват от своето гражданство, съобщи началника на Главното управление по въпросите на миграцията генерал-лейтенант Валентина Казакова в интервю за в. „Росийская газета“, цитирано от БГНЕС.

За мнозина причината за отказ от руско гражданство беше фактът, че или трябваше да се откажат от гражданството си, или да представят този документ пред пълномощните органи за гражданска принадлежност.

От 24 юли, независимо от гражданството, не е необходимо представянето на този документ. Освен това, няма да е нужно да се представя документ за произход на средствата за съществуване, тъй като той се подава предварително при искане на разрешение за пребиваване, разяснява тя.

В изявлението се подчертава, че от днес жителите на Украйна, Белорусия, Молдова и Казахстан, при получаване на разрешение за безсрочно пребиваване /преди беше не по-малко от 5 месеца/ ще могат да подават документи за гражданство. Към настоящия момент тази мярка се отнася за около 240 000 души, живеещи в Русия с разрешение за пребиваване, което ще опрости процедурата по придобиване на гражданство.

Освен това се опростява процедурата по получаване на гражданство от чужденци, завършили руски ВУЗ. По преди действащото законодателство е нужно да се представи документ, удостоверяващ че след дипломиране е работено поне три години с пълна социална осигуровка. Предвид факта, че тази категория чужденци са особено търсени на пазара на труда и адаптирани към руското общество, срокът се променя на една година. „Надявам се, че много чуждестранни граждани ще могат да се възползват от тези нови мерки“, казва Казакова.

Друго нововъведение е задължителната регистрация на пръстови отпечатъци на чуждестранни граждани и лица без гражданство, придобиващи руско гражданство, спрямо които тази процедура не е била прилагана преди това. Тази мярка е насочена към осигуряване на сигурност и противодействие на навлизането в страната на лица, участващи в терористични организации.

В допълнение на Министерството на вътрешните работи са възложени функциите по одобряване на формата и процедурата за подаване на уведомление за наличието на друго гражданство или документ за правото на постоянно пребиваване в чужда държава.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес