Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия може да достави ракети на Иран до края на годината

14 април 2015, 13:59 часа • 4298 прочитания

Русия може да достави ракетни системи на Иран до края на годината. Това заяви Али Шамхани, секретар на иранския върховен съвет по сигурността.

По-рано стана ясно, че Москва вдига своята забрана за доставка на оръжия към близкоизточната страна. Руският президент Владимир Путин премахна забраната за доставка на ракетните системи С 300 след като Техеран се съгласи на рамково споразумение със световните сили по спорната ядрена програма. Решението на Русия идва преди каквито и да е било санкции срещу Иран да бъдат вдигнати като се очаква през следващата седмица да продължат техническите преговори по споразумението.

В същото време секретарят на московския национален съвет по сигурността Николай Патрушев заяви, че на руския производител на оръжия ще му отнеме най-малко половин година, за да подготви ракети за доставка.

Москва спря пратките на С 300 през 2010 г., след като ООН наложи санкции на Техеран, след което Иран заведе иск срещу Русия за 4 млрд. в арбитражния съд в Женева заради прекратяването на поръчката за 800 млн.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес