Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия и Виетнам: Задълбочаваме военното сътрудничество и няма да влизаме в съюзи един срещу друг (СНИМКИ)

20 юни 2024, 17:06 часа

Русия и Виетнам се споразумяха да задълбочат сътрудничеството си в областта на отбраната, както и да не влизат в съюзи един срещу друг. Това се казва в съвместно изявление на лидерите Владимир Путин и Ло Там, публикувано на сайта на Кремъл.

Реклама

За разлика от Северна Корея, която посети в предишните два дни, Путин не получи толкова ясна публична декларация за подкрепа от страна на Ханой, но все пак виетнамският президент То Лам изрази желание да се засили сътрудничеството в областта на отбраната, за да се справят с "нетрадиционните предизвикателства пред сигурността... в региона и света".

Още: Ким Чен Ун дълго маха след самолета на Путин: Двамата диктатори се прегръщаха като деца (ВИДЕА)

От десетилетия Русия е основният доставчик на оръжие за Виетнам, като в периода 1995-2023 г. на нея се падат над 80% от вноса, припомни АФП. През последните години поръчките намаляха, тъй като международните санкции, свързани с войната в Украйна, се засилиха, а Русия изпитва все по-голям глад за оръжия.

Лам и Путин подписаха около десетина споразумения за сътрудничество в областта на образованието, правосъдието и гражданските ядрени проекти.

Още: Путин и Ким Чен Ун си обещаха да си помагат взаимно "в случай на агресия" (СНИМКИ)

Снимки: kremlin.ru

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес