Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия гласува закона за нежеланите НПО-та

19 май 2015, 19:14 часа • 14167 прочитания

Руските депутати от Държавната Дума одобриха спорния закон, който позволява на властите в страната да забраняват неправителствени организации (НПО), които се считат за "нежелани" за държавата, предаде БГНЕС.

За да влезе в сила, законът трябва да бъде гласуван и в горната камара на парламента (Съвет на федерацията) и да бъде подписан от президента Владимир Путин. С него дейността на чуждестранни НПО-та може да бъде спирана, ако се приеме, че тя заплашва сигурността на държавата или "конституционните основи" на държавата, а нейни членове могат да бъдат преследвани от закона.

Освен това новият закон предвижда високи глоби и дори затвор до шест години за граждани, които работят с подобни забранени организации.

Редица правозащитни организации осъдиха закона, като от "Амнести интернешънъл" го определиха като "последната глава в безпрецедентните мерки срещу неправителствените организации", целящи да задушат свободното слово в Русия.

Според критици на закона, който дава право на руския главен прокурор да определя дали една НПО е "нежелана" без въпросът да отива на съд, той може да позволи на държавата да вземе на мушка чуждестранния бизнес, работещ в страната.

Отношенията на Москва със Запада се влошиха след започването на украинската криза. Според президента Владимир Путин разместването на властта в Киев е част от подкрепяните от САЩ опити за ограничаване на влиянието на Русия на световната сцена. Според депутатите в страната целта на новият закон е да спира западните опити за саботаж срещу Кремъл.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес