Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия е създала батальон със севернокорейци, те вече започнаха да бягат

15 октомври 2024, 17:13 часа • 2043 прочитания

Руската армия е сформирала „специален бурятски батальон“, който включва граждани на Северна Корея.

Известно е, че вече 18 войници, пратени от диктатора Ким Чен Ун в подкрепа на руския му колега Владимир Путин, са избягали от позициите си на границата на Брянска и Курска област в Русия. Това съобщават изданията „Украинска правда“ и „24 канал“, като се позовават на източници в специалните служби.

Още: Северна Корея взриви път, свързващ я с Юга (ВИДЕО)

Бягството на севернокорейците: какво се знае?

Според източниците на "Правда" това се е случило на 7 километра от държавната граница с Украйна. Причините за бягството на севернокорейските войници са неизвестни. Руската армия е започнала да ги издирва. На свой ред, руснаците се опитват да скрият тези данни от висшето командване.

В същото време разузнавателните източници на "24 канал" отбелязват, че военните от КНДР са служили в базата на 11-а отделна десантно-щурмова бригада на руската армия. В този батальон служат приблизително 3000 души.

Още: Ким Чен Ун очерта линиите за „незабавни военни действия“

В момента Русия снабдява военните от новосъздадения батальон със стрелково оръжие и боеприпаси, казват от украинската медия. Също така предполагат, че той може да бъде използван за изпълнение на бойни задачи край Суджа и Курск, където украинските военни започнаха трансгранична офанзива в началото на август.

По-рано украинското издание Liga съобщи, че Русия формира батальон от севернокорейски граждани на базата на "бурятска бригада".

Военното сътрудничество на Пхенян и Москва с нов връх

Преди около седмица южнокорейският министър на отбраната заяви, че Северна Корея вероятно ще изпрати свои редовни военни части в Украйна в подкрепа на Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Пхенян, че вече изпраща военни в руската армия: Зеленски: Северна Корея изпраща войници на фронта в помощ на Русия (ВИДЕО).

Путин междувременно е внесъл в руската Държавна дума (парламента) проект за ратифициране на всеобхватно стратегическо партньорство между Северна Корея и Русия, съобщи контролираната от Кремъл информационна агенция "РИА Новости". Това партньорство включва взаимна военна помощ в случай на агресия, каза руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко.

Още: Южнокорейските военни: Напълно сме готови да дадем отпор на Пхенян

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес