Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ройтерс: Аятолах Хаменей предупредил Насрала, че се готви убийството му

02 октомври 2024, 22:21 часа • 916 прочитания

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей предупредил лидера на Хизбула Сайед Хасан Насрала да избяга от Ливан дни преди да бъде убит при израелски удар. Сега е силно разтревожен от проникването на Израел сред висши правителствени чиновници в Техеран, съобщиха пред Ройтерс ирански източници.

"Непосредствено след атаката с минираните пейджъри на Хизбула на 17 септември, Хаменей изпратил съобщение по свой пратеник, за да умолява генералния секретар на Хизбула да замине за Иран. Цитирал му разузнавателни доклади, според които Израел има агенти в Хизбула и планира да го убие", каза високопоставен ирански служител пред Ройтерс.

Пратеникът, по думите на този служител, е бил висшият командир на Иранската революционна гвардия, бригаден генерал Абас Нилфорушан, който е бил с Насрала в бункера му, когато е бил ударен от израелски бомби и също е бил убит.

Още: Аятолах Хаменей с първи коментар след ракетната атака на Иран по Израел

Хаменей, който остава на сигурно място в Иран от събота, лично е наредил бараж от около 200 ракети да бъде изстрелян срещу Израел във вторник, твърди високопоставеният ирански чиновник. Нападението е отмъщение за смъртта на Насрала и Нилфорушан, се казва в изявление на Революционната гвардия.

Изявлението цитира и убийството през юли на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран и атаките на Израел срещу Ливан. Израел не е поел отговорност за смъртта на Хания.

Във вторник Израел започна това, което определи като "ограничено" наземно нахлуване срещу Хизбула в Южен Ливан.

Министерството на външните работи на Иран, медийната служба на Хизбула и канцеларията на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, която ръководи агенцията за външно разузнаване Мосад, не отговориха на исканията за коментар. 

Убийството на Насрала беше последвано от две седмици прецизни израелски удари, които унищожиха оръжейни обекти, елиминираха половината от ръководния съвет на Хизбула и унищожиха нейното висше военно командване, припомня Ройтерс.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес