Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Резолюция на ООН къде трябва да е "Хизбула": Израел я цитира, докато бомбардира Ливан (ВИДЕО)

27 септември 2024, 10:42 часа • 1203 прочитания

Страховете за нова война в Близкия изток - между Израел и Ливан - продължават да нарастват с всеки изминал ден, а израелски източници предоставят още и още информация за военните ефекти, които армията се опитва да постигне.

Още: Нетаняху пренебрегва призивите за примирие с "Хизбула", нареди на армията да се бие "с пълна сила"

Какво търси Израел с ударите по Ливан: детайли

Началникът на щаба на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) генерал-лейтенант Херци Халеви заяви вчера, 26 септември, че в момента армията работи за намаляване на военния капацитет на подкрепяната от Иран шиитска групировка "Хизбула". И още - за лишаване на "Хизбула" от възможността да получава външни доставки на оръжие и за убийството на висши служители на групировката.

Последно Военновъздушните сили на ЦАХАЛ нанесоха удари по около седем гранични пункта между Ливан и Сирия като част от израелските усилия да предотвратят трансфера на оръжия към "Хизбула". Отново имаше удар по ливанската столица Бейрут, при който бе ликвидиран ръководителят на звеното за дронове на групировката: ЦАХАЛ ликвидира ръководителя на подразделение за безпилотни самолети на Хизбула.

Отделно от това израелски журналист съобщи, че министър-председателят Бенямин Нетаняху се стреми в крайна сметка да изтласка силите на "Хизбула" на север от река Литани в Южен Ливан. Тази цел е в съответствие с Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, която изисква силите на шиитската групировка да останат на север от реката. Поне от декември 2023 г. насам израелски официални лица многократно заявяват, че полагат дипломатически усилия и ще използват военна сила, ако е необходимо, за да накарат "Хизбула" да се съобрази с резолюцията, припомня американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Река Литани е най-дългата в страната - 140 км, и се влива в Средиземно море. Тя води началото си западно от град Баалбек и протича основно през южната част на долината Бекаа в посока юг-югозапад.

Израел вече няколко пъти обяви, че голямата цел е да върне разселените по домовете им в северната част на страната, където да живеят в безопасност от удари на "Хизбула". От октомври 2023 г. насам "Хизбула" извършва почти ежедневни нападения с дронове, ракети и снаряди срещу Израел, което принуди израелските цивилни граждани да се евакуират. В същото време израелската армия обстрелва Южен Ливан и през последните дни разсели десетки хиляди хора, търсещи убежище другаде.

На 26 септември "Хизбула" продължи да изстрелва ракети, насочени към израелски граждански и военни обекти в Северен Израел. За трети път през последните дни те бяха насочени към усъвършенстваните отбранителни системи „Рафаел“ край Хайфа. За първи път "Хизбула" изстреля и ракети, насочени към 4 граждански центъра в Северен Израел, включително Ахихуд и Кирят Ата.

Войната между Израел и "Хизбула" от 2006 г. даде на ЦАХАЛ урока, че само въздушните удари не могат да спрат ракетните нападения на "Хизбула", пишат експертите от ISW. Израел дава индикации, че се готви за сухопътна операция - въпреки призивите на западните съюзници и по-голямата част от международната общност за 21-дневно примирие. Този проект бе представен пред ООН от САЩ и Франция, но Нетаняху към момента пренебрегва предложението: Нетаняху: Не сме отговорили на подкрепеното от САЩ предложение за примирие в Ливан.

Иранските проксита се задействат

Тук идва ролята на "Оста на съпротивата" - група от милиции в Близкия изток, ръководена от Иран, която готви своя отговор на потенциална сухопътна операция на израелската армия в Ливан: Иран се готви за израелска операция в Ливан: Струпа десетки хиляди бойци по сирийската граница.

"Оста на съпротивата" е съставена от прокси силите на Иран в Близкия изток - "Хизбула", "Хамас", "Ислямски джихад", хутите в Йемен, проиранските милиции в Ирак и Сирия и др. ISW вече отбеляза, че Иран се опитва да балансира подкрепата си за "Оста на съпротивата", като същевременно иска да избегне тотална война срещу Израел.

Подкрепяната от Техеран иракска милиция "Катаиб Хизбула" очерта на 25 септември как ще подкрепя ливанската "Хизбула" срещу Израел. Групировката призова подкрепяните от Иран иракски милиции да увеличат „нивото и размера“ на нападенията, насочени срещу Израел. "Ислямската съпротива в Ирак", която е част от техеранските проксита, увеличи през последните дни броя на атаките. Кореспондент на израелското армейско радио съобщава, че ЦАХАЛ са наясно със заплахата, която подкрепяните от Иран иракски милиции представляват за Израел, и „ще направи всичко необходимо, за да се справи с този въпрос“.

Отделно от това „Катаиб Хизбула“ заявява, че е наблюдавала „интензивна“ дейност на САЩ и Израел в иракското въздушно пространство, което вероятно създава информационни условия за възобновяване на нападенията срещу американските сили, анализират от ISW. "Катаиб Хизбула" предупреждава, че ще се противопостави на „всички аспекти на американското присъствие".

Координационният комитет на иракската съпротива, който е координиращ орган на подкрепяните от Иран иракски милиции, също заплаши през юни 2024 г. да атакува интересите на САЩ в Ирак и в целия Близък изток, ако Израел започне голяма военна офанзива в Ливан.

Подкрепяната от Иран иракска милиция "Катаиб Сархат ал Кудс", известна по-рано като "Ашаб ал Кахф", вчера публикува видеоклип, в който заплашва да атакува израелски военни обекти. Видеото показва сателитни снимки на сградата на израелското Министерство на отбраната и разузнавателен обект в Тел Авив, както и на град Йодфат в Северен Израел. „Катаиб Сархат ал Кудс“ твърди, че Израел сглобява ядрени оръжия в подземен обект в Йодфат.

През последните седмици „Катаиб Сархат ал Кудс“ публикува няколко видеоклипа, в които се посочват потенциални цели в Израел, включително центърът за ядрени изследвания „Сорек“, военнопромишлен обект близо до Тел Авив и Израелският институт за биологични изследвания.

Още: Лойд Остин: Тотална война ще бъде опустошителна за Израел и Ливан

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес