Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецептата за малко по-траен мир в Близкия изток: Говори доц. Мира Майер

02 октомври 2024, 08:31 часа • 1260 прочитания

След 10 дни е Йом Кипур, тогава евреите си искат прошка и много хора се срещат, събират се големи групи - всяко изстрелване на ракети може да е фатално, с много човешки жертви. Явно Иран се съобрази с това и показа, че не иска рязка ескалация - затова атакува сега. Това коментира близкоизточният експерт доц. Мира Майер.

По думите ѝ обаче, прокситата на Иран губят бързо и тежко - "Хамас", "Хизбула", хутите. Засега само Сирия е сравнително незасегната. Затова и Иран по някакъв начин трябваше да реагира, според казаното от нея пред БНТ.

Още: Използването на ядрено оръжие не е единственият лош сценарий: Руслан Трад за войната в Близкия изток

Израелската операция в Ливан

Доц. Майер посочи как може да няма пълномащабна война - израелската армия да действа само в определена полоса в Южен Ливан, която да освободи от оръжията, инфраструктурата и бойците на "Хизбула", а после да предаде тази ключова за атаки срещу Северен Израел територия за управление от ливанското правителство, но с помощта на международни мироопазващи сили. За коя територия в Южен Ливан става въпрос, научете: Politico: Нетаняху изглежда няма да спре, докато не се справи с режима в Иран (ВИДЕО)

Бизнесменът Давид Леви обаче коментира пред БНТ - сега вече Израел е във война с Иран.

Според доц. Майер, с изместването на фокуса по остта Израел - Ливан, въпросът с Палестина, който е основният за Израел, пак остава назад. Тя напомни - арабският сунитски свят иска реални реформи във властта на Западния бряг (в тази автономна палестинска земя управлява "Фатах"), специално заради огромната корупция. Палестинска държава трябва да има, никой не спори, но не без реформи, е тезата на близкоизточния експерт. "Ако искате да разберете психиката на тези хора, трябва да сложите религията много, много напред", предупреди тя.

Доц. Майер предупреди и, че ако Башар Асад се срине, е много вероятно Сирия да се разпадне на три части. Първо - кюрдите; второ - бунтовниците-сунити, които се съпротивляват на Асад и сред които много силно влияние има Турция (тези хора бяха и основата, на база на която САЩ опитаха да "демократизират" Сирия) и трето - поддръжниците на режима на Асад.

"Революция не може да се изнася никъде, това всички трябва да го разберат", завърши доц. Майер.

Още: Ще стане ли Иран мишена на Израел?: Говори проф. Владимир Чуков

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес