Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разследване: Израелска компания е манипулирала десетки избори по света

15 февруари 2023, 15:11 часа

Ново разследване на няколко международни медии разкри израелски екип, който е манипулирал повече от 30 изборни кампании по света с помощта на хакерски атаки, саботажи и автоматизирана дезинформация в социалните мрежи.

Реклама

Звеното се ръководи от Тал Ханан, 50-годишен бивш агент на израелските специални сили. Той използва псевдонима Хорхе и, изглежда, е работил тайно, за да влияе на избори в различни държави в продължение на над две десетилетия.

Хорхе е разобличен от международен консорциум от журналисти, включващ медиите Spiegel, Zeit, ZDF, Guardian, Washington Post, Le Monde, The Marker, Haaretz и още десетки издания (общо 30).

Ханан и неговото звено, което използва кодовото име "Екип Хорхе", са разкрити чрез кадри под прикритие и изтекли документи, пише Guardian. Той не отговаря на въпросите, зададени му за дейността и методите на "Екип Хорхе", но казва: "Отричам да съм извършил каквото и да било нарушение".

Разследването разкрива необичайни подробности за това как дезинформацията се използва като оръжие от екипа на Хорхе, който управлява частна служба, предлагаща скрита и незабележима намеса в изборите. Групата работи и за корпоративни клиенти.

Ханан казва на репортерите под прикритие, че услугите му, които други определят като "черни операции", са достъпни за разузнавателни агенции, политически кампании и частни компании, които искат тайно да манипулират общественото мнение. Добавя, че те са били използвани в Африка, Южна и Централна Америка, САЩ и Европа.

Една от ключовите услуги на "Екип Хорхе" е сложен софтуерен пакет - Advanced Impact Media Solutions или Aims. Той контролира огромна армия от хиляди фалшиви профили в социалните мрежи Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram и YouTube. Някои аватари дори имат акаунти в Amazon с кредитни карти, портфейли за биткойн и акаунти в Airbnb.

Проектът на разследващите журналисти, който е част от по-широко разследване за дезинформация, е координиран от "Забранени истории" - френска организация с нестопанска цел, чиято мисия е да преследва работата на убити, заплашвани или хвърлени в затвора репортери.

Кадрите под прикритие са заснети от трима репортери, които се обръщат към екипа на Хорхе, представяйки се за потенциални клиенти. По време на повече от шест часа тайно записани срещи Ханан и екипът му разказват как могат да събират разузнавателна информация за съперници, включително чрез използване на хакерски техники за достъп до акаунти в Gmail и Telegram. Те се хвалели, че подхвърлят материали в легитимни новинарски издания, които след това се усилват от софтуера за управление на ботове Aims.

Голяма част от стратегията им, изглежда, се върти около нарушаването или саботирането на конкурентни кампании. Екипът дори твърди, че е изпратил секс играчка, доставена чрез Amazon, в дома на политик, с цел да създаде у съпругата му фалшиво впечатление, че той има връзка.

Методите и техниките, описани от екипа на Хорхе, поставят нови предизвикателства пред големите технологични платформи, които от години се борят да предотвратят разпространяването на фалшификати или нарушаването на сигурността на техните платформи. Доказателствата за съществуването на глобален частен пазар на дезинформация, насочена към избори, също ще предизвикат тревога в демокрациите по света, пише още Guardian.

Разкритията на "Екип Хорхе" могат да причинят неудобство на Израел, който през последните години е подложен на все по-голям дипломатически натиск заради износа на кибернетично оръжие, което подкопава демокрацията и правата на човека.

Изглежда, че Ханан е провеждал поне част от операциите си за дезинформация чрез израелска компания - Demoman International, която е регистрирана на уебсайт, управляван от израелското Министерство на отбраната с цел насърчаване на износа на отбранителни продукти. Израелското МО не отговаря на молбите за коментар.

Според разследването "Екип Хорхе" се е намесил в 33 национални изборни кампании и гласувания. В 27 случая отбелязва успех. Екипът има само три правила -  не приема дейности в Израел, не се намесва в политиката на правителството на САЩ и не прави нищо срещу Русия на Путин.

"Екип Хорхе" предлага всички възможни форми на манипулация и влияние върху мненията в интернет, пише Spiegel. В допълнение към кампаниите с фалшиви новини, има хакерски атаки, финансови проучвания на противници, целенасочени клеветнически кампании и разпространение на открадната информация.

Екипът на "Забранени истории" има доказателства, че хакери са проникнали в частния Telegram профил на високопоставен мениджър на кампания в Кения. Освен да четат всичките му съобщения в реално време, те изпращат такива до други потребители от името на жертвата. Работили са в Гърция, Босна и Херцеговина, Индонезия и Украйна.

В първоначалното си представяне пред журналистите под прикритие Ханан казва: „Сега участваме в едни избори в Африка … Имаме екип в Гърция и екип в Емирствата … (Завършихме) 33 кампании на президентско ниво, 27 от които бяха успешни". По-късно той казва, че е участвал в два „големи проекта“ в САЩ, но твърди, че не се ангажира пряко с политиката на Щатите.

Според саморекламата екипът е съставен от бивши агенти, войници и бивши членове на специалните части. Във вътрешни документи се казва, че компанията предлага "специални операции" и работи от 1999 г. Разследването разкрива и някои връзки с тайните служби.

Израелецът казва на репортерите, че приемат плащания в различни валути, включително криптовалути или пари в брой. Той твърди, че за намеса в избори иска между 6 и 15 милиона евро.

Според Ханан инструментът Aims позволява на потребителите да създават до 5000 бота за доставяне на „масови съобщения“ и "пропаганда". Той е бил използван в 17 предизборни кампании.

Документи, изтекли в Guardian, показват, че компанията поддържа контакти и със скандалната компания Cambridge Analytica. Хорхе очевидно се е опитал да прави бизнес с Cambridge Analytica на изборите в Кения, но поисканите от него "400 000 до 600 000 долара на месец" се виждат много на тогавашния шеф на компанията Александър Никс.

Cambridge Analytica стана известна най-вече с ролята си в дигиталната кампания на Доналд Тръмп. Злоупотребата с милиони клиентски данни на Facebook обаче потопи социалната мрежа в продължителна криза. В крайна сметка Cambridge Analytica трябваше да подаде молба за банкрут и беше разпусната.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес