Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи случай на полиомиелит в Газа

16 август 2024, 23:55 часа • 1722 прочитания

Министерството на здравеопазването на Палестинската автономия обяви в петък първия потвърден случай на полиомиелит в ивицата Газа, съобщи АФП. ООН призовава за "хуманитарни паузи" за ваксиниране на повече от 640 000 деца.

Първият случай бе потвърден в палестинската територия, опустошена повече от десет месеца, след анализи на проби от изпражнения от три деца от Газа, „със съмнение за остра вяла парализа, често срещан симптом на полиомиелит“ в националната лаборатория по полиомиелит на Йордания, предава БГНЕС.

Според палестинското министерство става въпрос за „десетмесечно бебе, което не е било ваксинирано“ в Дейр ал-Балах, в центъра на обсадената палестинска територия, лишена от електричество, силно ограничено водоснабдяване, а почти всички нейни 2,4 милиона жители са били разселени от войната.

Още: Байдън: Споразумението за примирие в Газа е по-близо от всякога

Няколко часа по-рано в петък шефът на ООН Антонио Гутериш призова „всички страни незабавно да предоставят конкретни гаранции, осигуряващи хуманитарни паузи за кампанията за ваксиниране“.

Необходима е "пауза за полиомиелит"

„Невъзможно е да се проведе кампания за ваксинация срещу полиомиелит в разгара на война“, настоява Гутериш. „Необходима е пауза за полиомиелита“.

Преди него Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ призоваха за „седемдневни“ хуманитарни паузи, които да позволят провеждането на две кампании за ваксиниране на повече от 640 000 деца на възраст под десет години.

Още: Белият дом: Мирните преговори за Газа ще продължат идната седмица в Кайро

Тези две серии „трябва да стартират в края на август и през септември 2024 г. в цялата ивица Газа, за да се предотврати разпространението на циркулиращия в момента вариант“, известен като cVDPV2, заявиха двете агенции.

Всяко прекъсване е планирано да продължи 7 дни, заяви говорителката на СЗО Маргарет Харис пред АФП.

По данни на СЗО и УНИЦЕФ полиовирусът е открит за първи път през юли в проби от отпадъчни води, събрани в края на юни в Хан Юнес, в южната част на ивицата Газа, и Дейр ел Балах, докато според ООН палестинската територия е свободна от това заболяване от 25 години.

Според съобщението за пресата в края на август в Газа трябва да бъдат доставени повече от 1,6 милиона дози ваксина nOPV2.

Още: Заради тероризиране на палестински цивилни: Борел ще поиска санкции за Израел

След това ваксините ще бъдат поставени от 708 екипа във всяка община на ивицата Газа.

ООН подчертава, че обхватът на ваксинацията трябва да бъде поне 95% при всяка кампания за ваксиниране, за да се предотврати разпространението на полиомиелита, „като се има предвид, че системите за здравеопазване, водоснабдяване и канализация са сериозно нарушени в Газа“.-

"Няма разделителни линии за полиомиелит"

Необходими са също така пари, гориво за екипите за ваксиниране, както и функциониращи интернет и телефонни мрежи за информиране на населението.

Както и „влизането на експерти по полиомиелит“, настоява Антонио Гутериш в момент, когато само шепа хуманитарни работници все още успяват да влизат и излизат от територията, всички входове към която сега се контролират от Израел.

Полиомиелитът, широко разпространена заплаха само преди 40 години, който може да причини необратима парализа за броени часове, до голяма степен е изчезнал в световен мащаб, благодарение на ваксините.

Но може да се разпространи и друга форма на полиовируса: мутирала от източника, който първоначално се съдържаше в оралната полиомиелитна ваксина (ОПВ). Именно този полиовирус, произтичащ от ваксиналния щам, беше открит в Газа.

А полиомиелитът „не се съобразява с демаркационните линии“, настоява Антонио Гутериш, подчертавайки заплахата „не само за децата в Газа, но и в съседните страни“. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес