Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Проблемът с Нагорни Карабах е решен": Азербайджан поиска разпускане на Минската група

14 май 2024, 14:06 часа
Реклама

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев  настоя във вторник за официалното разпускане на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), заявявайки, че проблемът, за който е създадена, е решен. Новината съобщава Анадолската агенция. 

Реклама

По време на среща с председателя на ОССЕ Ян Борг в Баку, Алиев се застъпи за премахването и на други механизми, които той нарече „остатъци от миналото“, по-специално Комитета за планиране на високо ниво и Института на личния представител на председателя в офиса, който азербайджанският лидер характеризира като "абсолютно бездействен". Според него бюджетът на ОССЕ може да се използва за по-важни проекти.

Карлабахският конфликт вече е решен

Азербайджанският лидер изтъкна, че Карабахският конфликт вече е решен, като Азербайджан „е осигурил своя суверенитет и териториална цялост“. В момента Баку и Ереван са ангажирани в „двустранен процес на нормализиране“, каза той. ОЩЕ: Президентът Илхам Алиев издигна знамето на Азербайджан в Нагорни Карабах

Минската група на ОССЕ

Създадена през 1992 г. Минската група на ОССЕ, председателствана от Франция, Русия и САЩ, има за цел да улесни разрешаването на конфликта в Карабах.

От 1991 г. продължава напрежението между Баку и Ереван, когато арменските сили превзеха Карабах и седем околни региона, признати международно като част от Азербайджан.

В 44-дневен конфликт в края на 2020 г. Азербайджан си върна по-голямата част от територията и миналия септември постигна пълен суверенитет над Карабах чрез „антитерористична операция“, което доведе до предаването на сепаратистките сили в региона. ОЩЕ: Армения се съгласи да върне 4 села на Азербайджан

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес