Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът на Южна Корея предлага да сдаде поста сама

06 декември 2016, 14:04 часа • 508 прочитания

Първата жена президент на Южна Корея Парк Гън-хе е предложила да се оттегли през април, съобщава New York Times, позовавайки се на лидери от нейната партия. Вероятността това да се случи обаче е твърде малка. Опозицията в страната желае незабавна оставка на Парк, която се намеси в огромен икономически и политически скандал.

Правителството на Южна Корея ще гласува в петък дали Парк Гън-хе да бъде свалена от президентското място, посредством импийчмънт.

Самата Парк заяви миналата седмица, че е готова да подаде оставка преди края на мандата си, но все пак ще остави решението за това на правителството в азиатската държава.

С предложението си да се оттегли след 5 месеца, критиците на президента видяха опит да се разсее общественото мнение по въпроса.

Членовете на нейната партия се надяват другите депутати да приемат този компромис, но през уикенда се проведе огромен митинг срещу президента Гън-хе. Той със сигурност ще даде още морални възможности на опозицията да поиска незабавното остраняване на първата жена президент в историята на Южна Корея.

 

Кирил Хараланов
Кирил Хараланов Отговорен редактор
Новините днес