Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Президентът на Тайван предложи на Китай да си вземе от Русия историческите земи

03 септември 2024, 12:17 часа • 1862 прочитания

Ако Китай има претенции към Тайван по отношение на териториите, то тогава той трябва да си върне и историческите земи от Русия, които й бяха предадени от последната китайска династия през XIX век. Това каза президентът на Тайван Лай Чинг-те в интервю за тайванска телевизия, цитиран от Reuters.

Според президента на Тайван "намерението на Китай да атакува и анексира Тайван" не е свързано само с териториални причини. 

"Айгунският договор, подписан по времето на (династията) Цин - вие можете да поискате от Русия (да върне тези земи), но не го правите. Така че очевидно те не искат да нахлуят в Тайван поради териториални причини", каза Чинг-те.

Още: Новата реалност: Путин обяви, че в неговото семейство говорят на китайски (ВИДЕО)

Айгунският договор е сключен през 1858 г. и определя руско-китайската граница по река Амур, като по този начин прехвърля на Русия обширни земи на север от нея. Две години по-късно е подписан и Пекинският договор, с който Русия получава и територията на сегашния си Приморски край.

Китай гледа на демократично управлявания Тайван като на своя територия и никога не се е отказвал от използването на сила, за да постави острова под свой контрол. Тайван отхвърля тези претенции, заявявайки, че само хората на острова могат да решават бъдещето си.

Още: Китай призова Африка заедно да се борят за един многополюсен свят

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес