Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премиерът Харири се върна в Ливан и замрази оставката си

22 ноември 2017, 12:17 часа
Реклама

Ливанският премиер Саад Харири се прибра в страната си след почти месец в чужбина и заяви, че е приел предложението на президента на страната да отсрочи оставката си, която обяви в началото на месеца.

„Обсъдих оставката си с президента на републиката, който ме помоли да изчакам, преди да я предам… и да позволя провеждането на още консултации“, каза Харири и допълни, че се е съгласил на предложението.

Обстановката в Ливан се влоши, когато на 4 ноември Харири неочаквано обяви в Рияд оставката си, обвинявайки шиитското движение "Хизбула" и Иран в подклаждане на раздори в Ливан и в арабския свят и заяви, че се готви покушение срещу него. Иранското министерство на външните работи нарече обвиненията на Харири неоснователни. Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала заяви, че причината за оставката на Харири трябва да се търси в Саудитска Арабия и че вероятно премиерът е държан насила в Рияд, предаде БГНЕС.

Във вторник Харири посети Кайро, където обсъди с президента на Египет положението в Ливан. След египетската столица той направи кратка спирка в Кипър, където също се срещна с държавния глава. В Египет Харири пристигна от Париж, където се срещна с френския президент Емануел Макрон.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес