Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Почина лидерът на виетнамските комунисти

19 юли 2024, 16:49 часа • 936 прочитания

Починал е генералният секретар на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Тронг, който беше смятан за най-влиятелната фигура в страната. Новината съобщава Al Jazeera, позовавайки се на държавните медии.

Причината за смъртта му

Държавните медии цитират правителството, че Тронг е починал във военна болница „поради старост и сериозно заболяване“. Съобщението в петък дойде ден след като партията обяви, че Тронг ще предаде властта, за да се съсредоточи върху получаването на медицинско лечение за неразкрито медицинско състояние.

 „Ще има специално изявление относно организацията на погребението на национално ниво“, се казва още в съобщението.  

Политически вакуум във Виетнам

Слуховете за здравословното му състояние се въртят във виетнамската политика, откакто той беше хоспитализиран за първи път през 2019 г. и наскоро, когато изглеждаше изключително крехък, докато се срещаше с руския президент Владимир Путин. Смъртта на Тронг оставя след себе си политически вакуум във Виетнам.

Китай вече изпрати съболезнования

Китайската комунистическа партия вече изпрати съболезнователно съобщение до Виетнам за смъртта на Тронг, съобщи китайската държавна телевизия CCTV. ОЩЕ: Си Дзинпин е получил инсулт? (ВИДЕО)

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес