Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-малко от половината заложници на "Хамас" са живи: Wall Street Journal

20 юни 2024, 13:46 часа
Реклама

Американски официални лица твърдят, че от 116-те заложници, за които се смята, че са държани от "Хамас" в Ивицата Газа, само 50 са все още живи, съобщава Wall Street Journal.

Още: Израелската армия: "Хамас" не може да бъде елиминирана

Какво твърди Израел?

Оценката, базирана на комбинация от израелски и американски разузнавателни данни, определя броя на загиналите заложници на 66, което е много повече, отколкото Израел е потвърдил публично.

Израелската армия (ЦАХАЛ) е потвърдила смъртта на 41 заложници, които все още са в плен, въз основа на разузнавателни данни и заключения, получени от войските, действащи в Газа.

Още: Израел разпространи кадри от освобождаването на четирима заложници в Газа (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Пред американското издание ръководителят на медицинския екип на Форума на семействата на заложници и изчезнали Хагай Левин казва, че "има причина да бъдем изключително притеснени". "Изглежда, че всяка седмица все повече заложници умират или се намират в опасност, или са много болни", допълва той. 

Още: ООН: Има доказателства за военни престъпления и на "Хамас", и на Израел

Възможно ли е примирие?

Wall Street Journal добавя, че както кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху, така и ЦАХАЛ отказват да коментират оценката. Тя идва в период, в който САЩ, Катар и Египет като посредници опитват всячески да накарат "Хамас" и Израел да сключат споразумение за прекратяване на огъня. Целта е впоследствие то да се превърне в основа за дълготраен мир.

Сделката, съгласно предложения от посредниците план, включва размяна на заложници, държани от "Хамас", за палестински затворници, намиращи се в израелските затвори.

Още: "Хамас" призова САЩ да окажат натиск за мир във войната в Израел

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес