Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Паника в Иран: Убит ли е ключов командир на Революционната гвардия?

07 октомври 2024, 11:13 часа • 897 прочитания

Западни и близкоизточни медии пишат, че на 4 октомври Израел е убил или ранил командира на силите „Кудс“ на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (КГИР) - т.е. на Иранската революционна гвардия.

Става въпрос за бригаден генерал Есмаил Гаани. Според The New York Times и Reuters Иран и подкрепяната от Техеран ливанска групировка "Хизбула" не успяват да се свържат с него, след като Израел нанесе въздушен удар в Бейрут преди три дни и уби наследника на Хасан Насрала начело на "Хизбула" - Хашем Сафи ал-Дин: Израел уби и наследника на Насрала само 8 дни след като той пое поста му (СНИМКИ, ВИДЕА).

Гаани е бил в Бейрут по време на израелския въздушен удар. Съобщава се, че той е помагал на "Хизбула" да се възстанови от масираните израелски атаки срещу групировката, включително убийството на почти всички командири и експлозиите на пейджърите: Ювелирна операция: Как Мосад програмира пейджърите така, че от "Хизбула" да използват и двете си ръце.

Есмаил Гаани не се е появявал публично от доста време

Ирански служител по сигурността заявява пред Reuters, че Гаани не се е срещал с убития Хашем Сафи ал-Дин, когато израелският въздушен удар е бил насочен срещу наследника на Насрала. За последен път генералът от Иранската революционна гвардия е видян публично при посещението си в представителството на "Хизбула" в Техеран на 29 септември. Оттогава насам Гаани отсъства от високопоставени събития на режима.

Той не е видян и на петъчната молитвена проповед на върховния лидер Али Хаменей на 4 октомври, нито при срещата на Хаменей с иранското военно ръководство два дни по-късно: Али Хаменей: Търпението ни свърши, сега ще използваме сила, която ще разтърси Израел (ВИДЕО).

Снимка: Getty Images

Паника сред гвардейците

Някои ирански официални лица и свързани с държавата медии призоваха режима да потвърди дали Гаани е жив.

На 6 октомври ирански депутат заяви, че генерал Есмаил Гаани е „в отлично здраве". Той призовава Революционната гвардия "да се заеме" със слуховете за смъртта или раняването му в Бейрут, предава думите му американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Издание, свързано с бившия командир на Революционната гвардия Мохсен Резаи, също призовава режима да публикува „новина, че нашият генерал е жив и здрав“, пише The New York Times. Член на КГИР, разположен в Бейрут, казва пред американското издание, че мълчанието на режима относно състоянието на Гаани е създало „паника сред редовите членове“.

Звеното "Кудс" на Революционната гвардия, чийто командир е Гаани, е една от петте съставни части на КГИР, специализирана в областта на неконвенционалната война и операциите на военното разузнаване. Генерал Стенли Маккристъл, участвал във войната в Ирак на американската армия, описва силите "Кудс" като организация, аналогична на комбинация от ЦРУ и Съвместното командване за специални операции на САЩ.

Още: Остана само един лидер на "Хизбула", САЩ предлагат 7 млн. долара награда за главата му

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес