Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откриха полиомиелит в канализацията на Газа

21 юли 2024, 09:13 часа • 3165 прочитания

Острозаразният вирус на полиомиелита, известен в Бъкгария като "детски паралич", е открит в проби от канализацията в Газа, което излага хиляди палестинци на риск от заразяване с болестта, която може да причини парализа, предава CNN.

Министерството на здравеопазването на Газа и Световната здравна организация (СЗО) съобщава, че са извършили тестове и са открили проби от вируса в канализационните води. "Полиовирус тип 2 (VDPV2) е идентифициран на шест места в проби от канализационни води, събрани на 23 юни от Хан Юнис и Дейр ал Балах", заявяват от СЗО. Според тях констатациите са свързани с "катастрофалната санитарна ситуация", създадена от бруталните военни атаки на Израел в Газа след нападенията на "Хамас" на 7 октомври.

Още: Adidas свали реклама с Бела Хадид заради критики към Израел

Снимка: Getty Images

Заразени ли са хора?

"Важно е да се отбележи, че засега вирусът е изолиран само от околната среда; не са открити свързани с него паралитични случаи", добавя СЗО. Организацията заявява, че все още никой не е лекуван в Газа от парализа или други симптоми на полиомиелит, но че жителите сега трябва да "се борят със заплахатаШ, която представлява болестта, пише БГНЕС.

Още: Лек срещу ХИВ и детския паралич: Коментира проф. Александрова (ВИДЕО)

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес