Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От Хамас готови да освободят 70 жени и деца, какво е условието им

13 ноември 2023, 23:42 часа • 2260 прочитания

Въоръженото крило на Хамас заяви, че е обсъдило с катарските посредници готовността си да освободи до 70 жени и деца, които групировката държи като заложници в Газа. В замяна на това, от палестинското движение са поискали петдневно израелско прекратяване на огъня, съобщи „Гардиън“.

По-рано Израел отхвърли всякаква възможност за прекратяване на огъня, докато не бъдат освободени всички 240 заложници, които според него Хамас държи в плен. 

Още: В ход са преговори за тридневно примирие в Ивицата Газа

Абу Убайда, говорител на бригадите "Ал Касам", заяви, че Хамас иска да бъдат освободени и 200 палестински деца и 75 жени, за които твърди, че са "задържани от врага". "Примирието трябва да включва пълно прекратяване на огъня и да позволи предоставянето на хуманитарна помощ навсякъде в Ивицата Газа", каза той в аудиозапис, публикуван в канала на групировката в Telegram. Абу Убайда заяви, че Израел "отлага и избягва" предложеното споразумение.

Още: Израел обмисля сделка, при която Хамас да освободи всички цивилни заложници?

Същевременно от израелската армия съобщиха, че разполагат с доказателства, че бойци на Хамас са държали заложници, взети по време на нападението срещу Южен Израел на 7 октомври, в детска болница в град Газа. Говорителят на армията Даниел Хагари заяви, че войниците "са открили знаци, които показват, че Хамас е държал заложници" в сутерена на болницата "Ал-Рантиси", като показа кадри с бебешко шише и въже в близост до стол.

Още: Проучване: Повечето израелци искат военно присъствие в Газа след войната

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес