Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Освободеният от САЩ руснак Виктор Бут пак е в играта - щял да продава оръжия на хутите

07 октомври 2024, 13:04 часа • 651 прочитания

Виктор Бут - руският търговец на оръжие, който беше вкаран в затвора в САЩ и след това разменен преди две години за американската баскетболна звезда Бритни Грайнър, е възобновил бизнеса си, съобщава The Wall Street Journal.

"Търговецът на смърт"

Позовавайки се на неназован източник от европейските служби за сигурност и на други анонимни източници, американският вестник пише, че Бут се опитва да посредничи при продажбата на малки оръжия на подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути. Когато емисари на хутите отишли в Москва през август, за да преговарят за закупуването на автоматични оръжия на стойност 10 милиона долара, те срещнали познато лице - мустакатия Бут, наричан „търговецът на смърт“.

Още: Оръжието за Украйна ще се отрази на Запада в Близкия изток: Путин готви ракети за хутите

Потенциалните оръжия за хутите все още не са доставени, съобщава изданието. Те обаче не са толкова голям проблем за американската армия в Близкия изток, защото са далеч по-незначителни от руските противокорабни или противовъздушни ракети, които биха могли да представляват значителна заплаха за защитата на международното корабоплаване. А то е застрашено от доста време насам заради нападенията на хутите по кораби в Червено море и Аденския залив: С атаките в Червено море хутите направиха живота по-скъп.

Снимка: Getty Images

Не е възможно обаче да се извърши независима проверка на материала на WSJ, пише Reuters. Кремъл и Министерството на отбраната на Русия засега мълчат по темата. WSJ съобщава, че нюйоркският адвокат Стив Зису, който представлява Бут в САЩ, е отказал да обсъжда дали клиентът му се е срещал с хутите. Няма коментар и от говорител на самите бунтовници в Йемен.

Още: "Ела в Русия да поведеш бунт срещу глобалистите": Виктор Бут с писмо до Тръмп

Размяната на Бут с Грайнър

Бут участваше в размяната на затворници през декември 2022 г. между САЩ и Русия. 57-годишният търговец след това се присъедини към лоялната на Кремъл ултранационалистическа Либерално-демократическа партия (ЛДПР), но поддържа сравнително ниска обществена популярност: Освободеният от САЩ оръжеен търговец влезе в ултранационалистическа руска партия.

Преди ареста си през 2008 г. в Тайланд по множество обвинения, свързани с трафик на оръжие, Бут беше един от най-издирваните хора в света. Той бе екстрадиран в САЩ и през 2012 г. беше признат за виновен и осъден от съд в Манхатън на 25 години затвор.

В продължение на почти две десетилетия Бут е един от най-известните търговци на оръжие в света, който продава стока на разбойнически държави, бунтовнически групировки и главатари в Африка, Азия и Южна Америка.

Неговата слава е толкова голяма, че животът му вдъхновява холивудски филм - „Господарят на войната“ от 2005 г. - с Никълъс Кейдж в ролята на Юри Орлов, търговец на оръжие, чийто образ е базиран на Виктор Бут.

Още: Освободеният от САЩ Виктор Бут: В килията ми винаги висеше портрет на Путин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес