Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Освободена от Хамас заложничка: Не знаех къде ни държат (ВИДЕО)

24 октомври 2023, 11:22 часа • 2404 прочитания

В първите си публични коментари, след като беше освободена от плен от "Хамас", 85-годишната Йохевед Лифшиц разказва, че не знае къде е била държана, след като е била заловена от терористите.

„Качиха ме на мотоциклет... като единият терорист ме държеше отпред, а другият отзад, за да не падна. Пресякохме граничната ограда в Ивицата и отначало ме държаха в град Абасан ал-Кабира, който е близо до [Кибуца] Беери. След това не знам къде ме отведоха“, цитира я новинарският сайт Ynet.

На разпространени от "Хамас" видеокадри се виждат двете жени, облечени в подобни лилави роби върху своите дрехи, как биват насочвани от терористите. В пропагандното видео главорезите дори им предлагат някакви дребни неща за ядене и напитки, след това ги предават на сътрудниците на Червения кръст. Една от жените, Йохевед Лифшиц, се обръща към един от терористите и му стиска ръката в знак на благодарност, а нейната дъщеря Шарон Лифшиц, която впоследствие се видя с нея в болницата, по-късно коментира пред CNN, че това е "толкова типично" за майка й. 

ОЩЕ: Израелски журналист: Не искам да съм на мястото на Нетаняху, наземната операция ще е смъртна присъда за заложниците 

Съпругът на Йохевед Лифшиц, който е отвлечен заедно с нея, но е държан на друго място, не е освободен и за съдбата му засега нищо не е известно. Шарон Лифшиц разказва, че баща й е бил активист, борещ се за правата на палестинците и е "работил за постигане на мир с нашите съседи". "Той беше убеден, че трябва да намерим начин да живеем заедно [...] и се бореше много активно срещу идеята за окупация, срещу идеята за вечна война“, казва тя. И добавя:„Той говори добре арабски, така че може да общува добре с хората там. Познава много хора в Газа. Искам да вярвам, че всичко ще бъде наред с него”.

По-късно на пресконференция в една от болниците в Тел Авив Йохевед Лифшиц заяви, че е "преминала през ада", като е била бита с пръчки след като са я свалили от мотоциклета и я накарали да върви пеша. Но в тунела, в който е била държана, пазачите й се отнасяли добре с нея и имало лекари, които обработвали раните. Надзирателите ги хранели със същото, каквото ядяли и те, спели на дюшеци.  

Лифшиц разкритикува също така израелските военни, че не са приели достатъчно сериозно заплахата от "Хамас" в навечерието на атаката.

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес