Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оръжието за Украйна ще се отрази на Запада в Близкия изток: Путин готви ракети за хутите

25 септември 2024, 14:26 часа • 845 прочитания

Иран посредничи в продължаващи тайни преговори между Русия и йеменските бунтовници хути (хусити) за прехвърляне на противокорабни ракети от Москва на бойната групировка. Това съобщават западни и регионални източници пред агенция Reuters.

Всичко това се случва в период, в който Иран достави балистични ракети на Руската федерация (въпреки че и двете страни отричат), а също в момент на ескалиращо напрежение в Близкия изток. Там Израел и "Хизбула" си разменят удари и все повече се говори за разширяване на войната в Ивицата Газа на север - в Ливан: Световните лидери в ООН: Ситуацията в Близкия изток е на ръба.

От началото на войната в Газа хутите, подкрепяни от режима в Техеран, обстрелват западни и израелски търговски кораби в Червено море и Аденския залив, което нарушава нормалното функциониране на световната търговия. САЩ, Великобритания и ЕС изпратиха свои мисии в региона, за да спират нападенията на бунтовниците: С атаките в Червено море хутите направиха живота по-скъп.

Москва праща ракети "Оникс" на хутите?

Седем източника казват пред Reuters, че Русия все още не е взела решение за прехвърлянето на ракети „Яхонт“, известни още като П-800 „Оникс“, които според експерти ще позволят на хутите да нанася по-точни удари по търговски кораби в Червено море и ще увеличат заплахата за американските и европейските военни кораби, които ги защитават.

През юли The Wall Street Journal писа, че Русия обмисля изпращането на ракетите. Досега не е съобщавано за ролята на Иран като посредник.

Двама регионални служители, запознати с преговорите, казват, че хутите и руснаците са се срещали в Техеран поне два пъти тази година. Преговорите за предоставяне на десетки ракети, които имат обсег от около 300 км, продължават - през следващите седмици се очакват нови срещи в иранската столица.

Още: Повечето части в руските оръжия идват от Китай: Данни от съветник на Зеленски

Русия и преди е доставяла ракети П-800 "Оникс" на подкрепяна от Иран групировка - „Хизбула“.

Снимка: Getty Images

Един от източниците сега казва, че разговорите с хутите са започнали при иранския президент Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер през май. „Иранците посредничат в преговорите, но не искат да имат свой подпис върху тях“, казва служител от западна разузнавателна служба.

Иран и Русия не коментират, а говорител на йеменските хути казва единствено пред агенцията: „Не ни е известно това, което споменахте“.

Високопоставен американски служител отказва да назове конкретните системи, които биха могли да бъдат прехвърлени, но потвърждава, че Русия е обсъждала доставката на ракети за хутите.

Служител на Министерството на отбраната на САЩ казва, че всякакви усилия за укрепване на способностите на хутите ще „подкопаят общия международен интерес от глобална свобода на корабоплаването и стабилност в Червено море и по-широкия Близък изток“.

Още: Руски военен кораб е стрелял по норвежка лодка, твърди потърпевшият капитан

Мотивите на Путин

Според три източника един от мотивите на Москва да въоръжи хутите е възможността западните държави да решат да позволят на Украйна да използва оръжията им за нанасяне на удари по-дълбоко в руската територия.

Високопоставен американски служител твърди, че разговорите между Русия и хутите, изглежда, "са свързани с нашата позиция в Украйна и с това какво сме готови или не сме готови да направим“ по отношение на исканията на Киев за отмяна на ограниченията за използване на доставяните от САЩ оръжия с далечен обсег за нанасяне на удари по цели дълбоко в Русия: Западните колебания ще струват още един ценен стратегически град на Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО).

През юни Путин предупреди, че Москва може да изпрати модерни оръжия с голям обсег на действие - подобни на тези, които САЩ и съюзниците им дават на Украйна - на противниците на Запада по света.

Още: Трилиони рубли за война в Украйна: Русия увеличава още военните си разходи

Какво може ракетата "Оникс"?

"Яхонт" - или П-800 "Оникс" - се счита за една от най-модерните противокорабни ракети в света, проектирана да се плъзга по повърхността на морето, за да избегне засичане. Тя се движи със скорост над два пъти по-висока от скоростта на звука, което я прави трудна за прехващане.

Фабиан Хинц, експерт по балистични ракети в Международния институт за стратегически изследвания, казва, че П-800 е много по-способна система от противокорабните балистични и крилати ракети, които хутите са използвали досега. Те не само биха могли да ги изстрелват по американски, британски и други военни кораби, които защитават търговските плавателни съдове в Червено море, но може да бъдат използвани и като "оръжия за сухопътни атаки, които Саудитска Арабия би възприела като заплаха", казва още Хинц. Хутите обаче ще се нуждаят от обучение за работа със системата.

Американски служител заявява, че делегация от САЩ е обсъдила преговорите между Русия и хутите със саудитските си колеги по време на посещение в Саудитска Арабия това лято и че Вашингтон е повдигнал въпроса пред Москва. Саудитците също така са предали опасенията си директно на руснаците, според източници на Reuters. Правителството на Саудитска Арабия не коментира.

"Саудитците са разтревожени. Ние сме разтревожени, както и други регионални партньори“, казва служителят. „Хутите вече нанасят достатъчно щети в Червено море, а това ще им позволи да направят още повече".

Още: Мъск забърка нова каша - Starlink е налична в Йемен и хутите явно могат да я използват

Източник: Reuters

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес