Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН с ново обвинение към израелската армия

12 септември 2024, 23:32 часа • 1439 прочитания

Журналистите в окупирания Западен бряг са „атакувани и тормозени“ от израелските сили, твърдят двама експерти на ООН, които обвиняват Израел, че се опитва да попречи на отразяването на предполагаеми „военни престъпления“. 

В края на август Израел започна широкомащабна офанзива в северната част на Западния бряг, като се сражаваше с палестински бойци и остави след себе си широко разпространени разрушения, предаде БГНЕС.

Още: Говорител на ООН: Израелската армия е държала под прицел конвой с ваксини

Израелските войски „стреляха с бойни патрони по журналисти или техните превозни средства“ при три инцидента в градовете Дженин и Тулкарм този месец, „докато те отразяваха военни операции и цивилни жертви“, заявиха в изявление специалните докладчици на ООН Ирене Хан и Франческа Албанезе, предаде АФП.

Още: Израел за смъртоносния удар в Газа: Терористи на "Хамас" се криеха в хуманитарната зона

При офанзивата си израелските сили са се насочили към Дженин, Тулкарем и техните бежански лагери, където въоръжените групировки са особено активни. Четирима репортери бяха ранени, въпреки че носеха ясно обозначени журналистически жилетки, се казва в доклада. АФП стана свидетел на един от инцидентите - в Дженин на 3 септември.

Още: Жертви и блокирани болници при невиждана от години израелска акция на Западния бряг (ВИДЕО)

„Остро осъждаме нападенията и тормоза над журналисти в незаконно окупирания Западен бряг, които не са нищо друго освен груби опити на израелската армия да блокира независимото отразяване на потенциални военни престъпления“, заявиха експертите. Според изявлението от октомври 2023 г. насам 29 журналисти са били задържани от израелските сили на Западния бряг, а трима са били арестувани от Палестинската автономия.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес