Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН обяви окупацията на палестинска територия за незаконна, Нетаняху реагира остро

19 юли 2024, 19:42 часа • 1911 прочитания

Най-висшият съд на ООН заяви, че продължаващата от десетилетия окупация на палестинска територия от Израел е "незаконна" и трябва да бъде прекратена възможно най-скоро. Консултативното становище на базирания в Хага съд няма задължителен характер, но идва на фона на нарастващата загриженост за войната на Израел срещу Хамас, предаде АФП.

"Съдът установи, че продължаващото присъствие на Израел в палестинските територии е незаконно", заяви председателят на Международния съд Наваф Салам и добави, че "Израел трябва да прекрати окупацията възможно най-бързо."

Още: Израелският военен министър предупреди: Може да има "рязка" и "бърза" офанзива в Ливан

Международният съд добави, че Израел е "задължен незабавно да прекрати всички нови дейности по заселване и да евакуира всички заселници от окупираните земи". Политиките и практиките на Израел, включително изграждането на нови селища и продължаващото поддържане на стена между териториите, се равняват на анексиране на големи части от окупираната територия, заяви съда. Отделно, високопоставено дело, което Южна Африка заведе в съда, твърди, че Израел е извършил геноцидни действия по време на офанзивата си в Газа, предаде БГНЕС. 

В края на 2022 г. Общото събрание на ООН поиска от Международния съд да даде консултативно становище относно правните последици, произтичащи от политиките и практиките на Израел в окупираната палестинска територия, включително Източен Йерусалим. През февруари Международният съд проведе едноседмична сесия, за да изслуша становищата на държавите след искането - подкрепено от повечето държави в рамките на Асамблеята.

Още: Израел заговори за "разчистване на сметки" след дрона на хутите по Тел Авив (ВИДЕО)

По време на изслушванията повечето оратори призоваха Израел да прекрати 57-годишната си окупация. Те предупредиха, че продължителната окупация представлява "изключителна опасност" за стабилността в Близкия изток и извън него. Съединените щати обаче заявиха, че Израел не трябва да бъде правно задължен да се оттегли, без да се вземат предвид неговите съвсем реални нужди в областта на сигурността.

Остра реакция от Тел Авив

Израел не взе участие в устните изслушвания. Вместо това той представи писмено становище, в което определи зададените от съда въпроси като предубедени и тенденциозни. Общото събрание поиска от Международния съд да разгледа два въпроса. На първо място, съдът трябва да разгледа правните последици от това, което ООН нарече "продължаващо нарушение от страна на Израел на правото на палестинския народ на самоопределение".

Още: Нетаняху посети израелските войници в Рафах

Остро на становището реагира и премиерът Нетаняху. "Еврейският народ не е завоевател в собствената си земя – не във вечната ни столица Йерусалим и не в потока на предците ни в Юдея и Самария. Никое фалшиво решение в Хага не изкривява тази историческа истина и затова не може да бъде обжалвана за законността на израелското заселване във всички територии", категоричен бе израелският премиер.

Предисторията

Това се отнася до продължителната окупация, заселване и анексиране на палестинската територия, окупирана от 1967 г. насам и мерките, насочени към промяна на демографския състав, характера и статута на Свещения град Йерусалим.

През юни 1967 г. Израел разгромява някои от арабските си съседи в шестдневна война, като завзема Западния бряг, включително Източен Йерусалим, от Йордания, Голанските възвишения от Сирия, ивицата Газа и Синайския полуостров от Египет. След това Израел започва да заселва 70 000 квадратни километра от заграбената арабска територия.

Още: Израел публикува имената на стотина членове на "Хамас", получаващи заплати от ООН

По-късно ООН обявява окупацията на палестинската територия за незаконна, а Кайро си възвръща Синайския полуостров по силата на мирното споразумение с Израел от 1979 г. От МНС бе поискано също така да разгледа последиците от това, което той определи като "приемане от Израел на свързано с това дискриминационно законодателство и мерки".

На второ място, от съда беше поискано да даде съвет как действията на Израел засягат правния статут на окупацията и какви са последиците за ООН и други държави. Международният съд се произнася по спорове между държави. Обикновено решенията му са задължителни, но той разполага с малко средства за тяхното изпълнение. В този случай обаче становището няма задължителен характер, въпреки че повечето консултативни становища всъщност се изпълняват.

Още: ООН: Ударът по болницата в Киев най-вероятно е от руска ракета (ВИДЕО)

Преди това МНС е издавал консултативни становища относно законността на обявяването на независимостта на Косово от Сърбия през 2008 г. и окупацията на Намибия от страна на Южна Африка в условията на апартейд. През 2004 г. той също така излезе със становище, в което обяви, че части от стената, издигната от Израел в окупираната палестинска територия, са незаконни и трябва да бъдат разрушени.

Израел не се съобрази с решението на международния съд и се противопоставя на призивите за прокарване на бариерата по Зелената линия - линията на примирието от 1949 г., установена след края на бойните действия, съпътствали създаването на Израел година по-рано.

Още: ООН: Атаката срещу болници е военно престъпление

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес