Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият ирански президент положи клетва сред скандирания „Смърт за Америка и Израел“

31 юли 2024, 10:14 часа • 948 прочитания

Новият президент на Иран Масуд Пезешкиан положи клетва на 30 юли, след като спечели изборите по-рано този месец.

Пезешкиан поема поста в момент на ескалиране на напрежението в Близкия изток заради конфликта на Израел с "Хамас" и трансграничните боеве със съюзника на Иран "Хизбула" в Ливан, припомня Reuters.

Иран обвини САЩ, че подкрепят "израелските престъпления в Газа", заяви Пезешкиан.

Още: Скорошна война между Израел и "Хизбула": Оценка от проф. Чуков

"Тези, които доставят оръжия, които убиват деца, не могат да учат мюсюлманите на хуманност", каза той на фона на скандирания "Смърт на Америка" и "Смърт на Израел".

На церемонията присъстваха лидери на "Хамас" и "Ислямски джихад", както и високопоставени представители на подкрепяните от Техеран йеменски хуси и ливанската "Хизбула".

Още: Иран отхвърли обвиненията за намеса в опита за убийство на Тръмп

Пезешкиан поема поста след замени твърдолинейния Ебрахим Раиси, който загина при самолетна катастрофа през май. Новият президент спечели на втория тур на президентските избори, които се проведоха при исторически ниска избирателна активност.

В Иран обаче най-висшият авторитет, който има последната дума във всички правителствени дела, включително външната и ядрената политика на страната, остава аятолах Али Хаменей.

Reuters отбелязва, че в допълнение към нарастващия натиск от страна на Запада поради бързото развитие на ядрената програма на Техеран, Пезешкиан е изправен пред важната задача да освободи Иран от строгите американски санкции, наложени отново, след като Вашингтон се отказа от ядрената сделка на Иран с големите сили през 2015 г. Непреките преговори между Техеран и Вашингтон за спасяване на ядреното споразумение с шест големи сили са в застой от 2022 г., като и двете страни се обвиняват взаимно в необосновани искания.

Още: Новият президент на Иран поиска диалог с ЕС и съживяване на ядрената сделка

"Моето правителство никога няма да се поддаде на тормоз и натиск... Натискът и санкциите не работят... и с иранския народ трябва да се говори с уважение", предупреди Пезешкиан.

Още: Промяна няма: И новият ирански президент увери Путин в подкрепата си към Русия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес