Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова атака с дронове срещу американската база в Ирак

17 юли 2024, 10:25 часа • 921 прочитания

Два дрона с екплозиви са се насочили към иракската въздушна база Айн ал-Асад в Западен Ирак, където са разположени американски и други международни сили.

Това съобщи Reuters, позовавайки се на двама иракски военни източника. Изданието напомня, че това е втората атака срещу американските сили в Ирак от началото на февруари, когато подкрепяните от Иран групировки в азиаската страна за известно време спряха атаките си срещу американските войски.

След това имаше атака през април, когато два дрона бяха свалени близо до същата военна база, според американски официален представител, а сега това е второ такова нападение.

Още: Нова атака с дрон по най-голямата американска военна база в Сирия

Не се съобщава за жертви.

Иракски военен служител е заявил, че отбранителните системи са свалили единия дрон близо до периметъра на базата.

Иракската армия засили патрулирането в районите около базата, за да предотврати евентуални нови атаки, каза на свой ред представител на иракската армия.

Атаката идва по-малко от седмица преди очакваното посещение на високопоставена иракска военна делегация във Вашингтон за продължаване на преговорите за прекратяване на водената от САЩ военна коалиция в страната.

Още: Иран удари с балистични ракети американска база в Ирак

През януари Вашингтон и Багдад започнаха преговори за преоценка на изтеглянето на водената от САЩ коалиция в Ирак, сформирана през 2014 г., за да помогне в борбата срещу Ислямска държава, след като екстремистката сунитска мюсюлманска бойна група превзе големи части от страната.

Още: Пхенян: Чрез шпионския сателит получихме снимки на американската военна база в Гуам

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес