Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нов израелски удар по Бейрут - цел пак е командир на "Хизбула" (ВИДЕО и СНИМКИ)

24 септември 2024, 15:37 часа • 478 прочитания

Израелските военни съобщават, че са нанесли "целенасочен" удар в ливанската столица Бейрут. Това е втори подобен случай за няколко дни, след като на 20 септември бяха поразени южните предградия и бе убит висшият член на военния орган на "Хизбула" Ибрахим Акил.

BBC предаде репортаж от местно училище и съобщи, че незабавно са изпратени екипи за спешна помощ, след като Израел е нанесъл въздушния удар по квартал Гобаири в Дахие, южно предградие на Бейрут. От ливанското здравно министерство съобщиха за най-малко шест жертви.

Ударът е бил нанесен, докато в този район е било планирано да се проведе погребение на осем души, включително пет жени, всички членове на едно семейство, които са били убити при израелския въздушен удар в петък.

Още: Qatar Airways спря полетите до Бейрут

Удар по командир на "Хизбула"

Източници от ливанските служби за сигурност съобщават пред Reuters, че целта на удара на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) в Бейрут е бил командир на "Хизбула". Източниците отказват да посочат кой е бил мишена на удара, като казват, че съдбата му е неизвестна.

Изтребители на израелските военновъздушни сили са хвърлили около 2000 боеприпаса по цели на „Хизбула“ в Ливан през изминалото денонощие, съобщават от ЦАХАЛ. На видео се вижда как изтребител презарежда с гориво по време на ударите, а на друг клип - как самолет пуска няколко боеприпаса (вижте кадрите тук).

Изтребителите на ВВС са поразили около 1500 цели на "Хизбула", а дронове са поразили още стотици, твърдят от ЦАХАЛ.

Още: Милен Керемедчиев: Целта на Израел е ясна - война с Ливан

В понеделник ливанското министерство на здравеопазването съобщи, че най-малко 558 души са загинали, а повече от 1835 са ранени в най-смъртоносния ден, откакто Израел и "Хизбула" водеха война през 2006 г.: Извънредно положение в Израел и над 350 убити при една атака в Ливан: Войната идва (ВИДЕО).

Хиляди ливанци вече се евакуират от южната част на страната в очакване на война.

САЩ призоваха американците да напуснат Ливан

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че американците в Ливан трябва да напуснат страната сега, докато все още има свободни полети.

„Искаме да сме сигурни, че все още има търговски възможности за американците да напуснат и те трябва да напуснат сега, докато тези възможности са налични“, каза Кърби в предаването „Добро утро, Америка“ на ABC News. Той добави, че американските служители са в постоянен контакт с израелските си колеги.

Още: Турция: Войната между Израел и Ливан ще доведе до хаос в Близкия изток

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес