Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Норвегия издирва мъж, свързан с взривовете на пейджъри в Ливан

27 септември 2024, 06:25 часа • 654 прочитания

Норвежките власти са издали международна заповед за арест на норвежец, свързан с взривяването на комуникационни устройства, използвани от ливанската групировка „Хизбула“, съобщи БГНЕС. Ринсон Хосе, норвежец от индийски произход, свързан с продажбата на пейджъри на „Хизбула“, които се взривиха миналата седмица, е обявен за изчезнал.

Още: "Ливан вече е във война": Здравният министър на страната обяви, че Израел създава паника и терор

Има ли българска връзка?

39-годишният Хосе е изчезнал по време на работно пътуване в САЩ миналата седмица. Той е основател на дружество в България, за което се твърди, че е било част от веригата за доставка на пейджъри.

„Вчера, 25 септември, полицейският район на Осло получи сигнал за изчезнало лице във връзка със случая с пейджърите“, заяви полицията на Осло в имейл до Ройтерс. „Беше открит случай на изчезнало лице и ние изпратихме международна заповед за издирване на лицето“, се допълва в съобщението.

Миналата седмица стотици пейджъри и уоки-токита се взривиха в Ливан, убивайки най-малко 37 души и ранявайки близо 3000 в атака, за която широко се обвинява Израел, който отказва да коментира.

Още: "Адът се разразява": САЩ и ЕС призоваха за временно спиране на войната в Ливан

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес